Za časopis Women's Health, Sonja Angelone, nutricionista i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, objašnjava kako supa od kostiju može biti rešenje za mladalački izgled.
Tokom dugotrajnog procesa kuvanja, hrskavica iz kostiju i vezivno tkivo mesa razgrađuju se u kolagenski protein, koji ostaje u supi, odnosno temeljcu, čak i nakon što procedite povrće i meso, kaže Angelone.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ovaj napitak, bogat kolagenom i drugim hranjivim supstancama, smatra se korisnim za blistavu kožu i borbu protiv starenja, prenosi The Sun. Kolagenski protein iz supe od kostiju pomaže u očuvanju elastičnosti i hidratacije kože.
Kolagen je teško pronaći u namirnicama, što supu od kostiju čini izuzetnim načinom za očuvanje zdravlja kože.
Kako starimo, kolagen postaje sve važniji sastojak koji treba dodavati u ishranu. Naša tela prirodno proizvode kolagen, ali taj proces usporava nakon što pređemo sredinu dvadesetih. Do šezdesete godine, gubimo do 80% prirodnog kolagena.
Za pripremu će vam biti potrebno meso sa kostima – piletina se kuva najbrže, dok govedina i janjetina zahtevaju duže vreme kuvanja.
Što duže kuvate, to bolje. Nakon što odvojite meso sa kostiju, zapržite ih kako biste pojačali ukus, zajedno sa povrćem po izboru. Zatim, sve prebacite u lonac i prelijte vodom.
– Možete dodati i malo sirćeta kako bi se hrskavica lakše rastopila i oslobodila svoje hranjive supstance – kaže Angelone.
Nakon kuvanja, procedite meso i povrće i dobićete tekuće zlato – temeljac od kostiju. Može se koristiti za supe, variva i razne obroke. Osim toga, možete ga piti kao čaj ili kafu kada god poželite topli napitak.