Usne su vam stalno suve i ispucale? Evo šta treba da uradite da opet budu meke i nežne kao paperje

Vesti 28.10.2024 12:30 0

Suve i ispucale usne su neprijatne i bolne, posebno kada počnu hladni dani i duva vetar.

žena

Shutterstock

Jedna od glavnih razlika između kože na usnama i ostatka tela je to što je ona na usnama mnogo tanja. Niske, kao i visoke temperature vazduha, smanjenje vlažnosti vazduha zbog grejanja,  grejanja su neki uzroci koji doprinose isušivanju usana. Ovo su najčešći razlozi pucanja usana:

Stalno lizanje usana

Brzo će ih učiniti suvim. Iako deluje kao prirodan način vlaženja usana, zapravo ih lizanje može isušiti jer pljuvačka isparava povlačeći sadržaj vlage s usana.

Izloženost spoljnim faktorima

Bilo da se radi o promeni ili padu temperature, klimatizaciji, UV zracima, vetru - sve to može dovesti do pucanja kože usana.

žena

Shutterstock

 

Nedostatak vitamina

Još jedan krivac za ispucale usne su vitamini, odnosno njihov manjak u organizmu, a vitamin B2 posebno je važan jer je neophodan za rad ćelija, a time i za zdrave usne. Nedostatak cinka i gvožđa takođe se povezuje sa suvim usnama.

Kako da ih negujete

Negujte usne proizvodima koji su bogati i uljem i vodom za hidrataciju i vlaženje. Proizvodi na bazi omekšivača ili oni koji sadrže masne kiseline obogaćene sastojcima koji neguju kožu dobra su ideja. Sastojci, poput arganovog ulja, ulja semenki ricinusa, ši puter i ulje jojobe se preporučuju za negu usana. Mirišljave balsame za usne treba izbegavati. Ako su usne jako bolne ili osetljive, izbegavajte proizvode s jakim ukusima ili mirisima jer to ponekad može dodatno pogoršati situaciju.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading