Da li se treba umivati hladnom vodom? Dermatolozi otkrivaju koja temperatura je najpogodnija za vaše lice

Tatjana Badarević Vesti 14.09.2024 15:56 0

Svačija koža i životne navike su malo drugačije, pa će to varirati od osobe do osobe, ali pranje hladnom vodom nosi nekoliko potencijalnih nedostataka.

pranje lica

Shutterstock

 

Većina ljudi pere lice barem jednom dnevno. Bilo da ste posvećeni razrađenoj rutini nege kože ili volite da stvari budu jednostavne, pranje lica verovatno je deo vašeg režima. No, jeste li ikada zastali i razmislili o pojedinostima o tome kako perete lice? Na primer, je li hladna voda bolja za pranje lica od tople? Ili temperatura zapravo nije toliko bitna?

Kako biste saznali koja je temperatura vode najbolja za pranje lica, dermatolozi za Byrdie otkrivaju sve detalje o pravilnom pranju i rutini nege kože lica.

Dermatolozi kažu da je hladna ili mlaka voda bolji izbor za pranje lica od tople vode. Jedan od razloga je taj što se mnoga uobičajena stanja kože, poput rozaceje i atopijskog dermatitisa, mogu pogoršati i potaknuti visokim temperaturama.

pranje lica

Shutterstock

 

 

Još jedan razlog da se klonite vruće vode kada perete lice je taj što vruća voda može ukloniti prirodne hidratantne ovlaživače s kože, čineći kožu suvom i upaljenom tokom vremena. No, ovo je najvažnija informacija od svih: pokazalo se da ni hladna ni topla voda nisu najbolja opcija za pranje lica. Najidealnija temperatura vode za pranje lica je mlaka, prema Američkoj akademiji za dermatologiju.

Svačija koža i životne navike su malo drugačije, pa će to varirati od osobe do osobe, ali pranje hladnom vodom nosi nekoliko potencijalnih nedostataka. Ono što treba uzeti u obzir je da hladna voda možda neće očistiti vaše lice od bakterija i zagađivača jednako učinkovito kao topla. Takođe, vaše pore mogu reagovati na hladnu vodu skupljanjem, što može zarobiti prljavštinu, bakterije i masnoću.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading