Život mu visi o koncu, a on trči maraton: Dobio je dijagnozu od koje bi mnogi pretrnuli, ali ,,kralj hemoterapije" se ne predaje!

Vesti 23.08.2024 14:33 0

Vord je postao heroj društvenih medija, sakupivši 5,5 miliona pratilaca na TikTok-u i još 6,7 miliona na Instagramu

čovek

Printscreen/Instagram/thekingofchemo

Iainu Vardu je rečeno da bi mogao umreti za godinu dana, ali se i dalje bori.

Ovom 35-godišnjem fitnes treneru, koji je ceo život radio da bi bio u formi i zdrav, njegov svet se srušio nakon šokantne dijagnoze terminalnog raka mozga 2019. Ali umesto da odustane, loše vesti su ga inspirisale i rekao je da živi što više i smislenije može, trčeći maratone i prikupljajući novac za istraživanje.

„Imam kratak rok trajanja. Imam posla sa negativnim okolnostima, ali postoje načini da to iskoristim“, rekao je Vord za NY Post.

Nesrećni Irac, koji sada živi u Londonu, rekao je da je nekoliko sati nakon što je dobio bolnu dijagnozu počeo da istražuje kako bi mogao da unovči maraton. Bio je inspirisan kada je saznao da je jedan trkač u jednom trenutku prikupio tri miliona dolara kroz korporativna sponzorstva, ali je bio siguran da može bolje i nadao se da će oboriti svetski rekord po donacijama. 

I tako je odlučio da trči dok se lečio, a učestvovao je na 15 maratona, mada je neke ponekad završio i hodajući. ,,Svrha toga je da se rade stvari koje nisu stereotipne za ljude sa rakom", rekao je on. „Stvari koje teraju ljude da kažu: 'Hej, čekaj malo, on to ne bi trebalo da radi! Trebao bi da bude u krevetu i izgleda tužno“, objasnio je Vord.

Vord je takođe postao heroj društvenih medija, sakupivši 5,5 miliona pratilaca na TikTok-u i još 6,7 miliona na Instagramu. Čak su i prijatelji počeli da ga nazivaju „kraljem hemoterapije“. 

Ali za njega, krunsko dostignuće će doći u novembru, kada će trčati sedam trka za sedam dana na sedam kontinenata – uključujući njujorški maraton – kako bi okupio više ljudi za svoj plemeniti cilj, uprkos činjenici da možda neće dugo živeti.  

 

 

„Lekari su prvobitno rekli da mi je životni vek oko pet godina i da mi je preostala godina“, rekao je Vord i dodao da će prvo početi da trči na Antarktiku.  

Zdrava navika odlaska u teretanu bila je zaslepljena lošim vestima. Dok su ga pregledali radi lekarskog pregleda, lekari su uočili znake tumora i ispostavilo se da je smrtonosno maligni. Iako je borba protiv raka bila sve samo ne laka, isto važi i za trke na duge staze i svaki dan donosi svoj skup jedinstvenih izazova. Ali Vord je imao jednu prednost - njegovu vrhunsku fizičku spremnost. 

„Tokom hemoterapije, zapravo sam trčao, vozio bicikl do bolnice, koja je oko 11 kilometara od moje kuće“, rekao je on. „Bilo je uspona i padova, ali sam se nekako snašao. Bilo je zabavno”.  

noge

Shutterstock

 

Najgori padovi do sada su bili kada je primao radioterapiju. „Nastavio sam sa kondicijom, redovnim trčanjem, ali sam počeo da padam. Bio sam sve sporiji i sporiji“, rekao je. 

Ali inspiraciju je pronašao u američkom filmu „Roki“ — čvrsto se držao ideje da nastavi dalje, čak i kada je bilo dana kada je hodao umesto da trči. „Najbolje trčanje koje sam imao u poslednje vreme bilo je u Edinburgu i mnogo sam stajao samo da bih prošetao“, priznao je Vord. 

Prvobitna predviđanja lekara značila su da mu je preostalo još godinu dana života - ali nedavni pregledi daju mu nadu da će imati više vremena, rekao je. Do sada je prikupio oko 500.000 dolara, rekavši da u ovom trenutku nije previše fokusiran na obaranje rekorda. 

Ali on nastavlja da dodaje maratone u svoj kalendar - čak i kada se poslednja godina njegovog života bliži kraju. „Ne znam, možda bih mogao da pokrenem još jednu oko Božića“, rekao je. ,,Ko će me zaustaviti?". 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading