Ne ignorišite krvarenje iz nosa: Može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, doktor izdao upozorenje

Vesti 23.08.2024 10:28 0

Praćenje učestalosti i uzroka krvarenja iz nosa ključno je za razlikovanje bezopasnih i potencijalno ozbiljnih situacija

nos

Shutterstock

Krvarenje iz nosa može biti dosadno jer je neuredno i izgleda da traje zauvek. Međutim, dr. Lorens Kaningem, lekar opšte prakse u britanskom vodiču za negu, upozorio je da oni ponekad mogu biti više od same neprijatnosti.

U ekstremnim slučajevima, čak mogu ukazivati na visok krvni pritisak ili rak. ,,Prema mom iskustvu, najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suv vazduh. To može biti ili zbog klime ili korišćenja unutrašnjeg grejanja, koje isušuje nosne membrane i čini ih osetljivijima. Drugi uobičajeni uzroci uključuju traumu nosa kao što je npr. čačkanje u nosu ili prejako duvanje, alergije i infekcije“, rekao je Kaningem za Ekspres, prenosi Yahoo.

,,Međutim, krvarenje iz nosa ponekad može biti simptom nečeg ozbiljnijeg. Na primer, može biti povezano sa hipertenzijom (visok krvni pritisak), poremećajima zgrušavanja krvi, pa čak i određenim vrstama raka. Iako je relativno retko da krvarenje iz nosa ukazuje na ove ozbiljnoj državi, važno je biti svestan te mogućnosti“, dodao je on. 

Praćenje učestalosti i uzroka krvarenja iz nosa ključno je za razlikovanje bezopasnih i potencijalno ozbiljnih situacija, kaže dr Kaningem. 

nos

Shutterstock

 

Objasnio je da povremena krvarenja iz nosa koja prestanu u roku od nekoliko minuta ili se javljaju kada vam je unutrašnjost nosa veoma suva, obično nema razloga za brigu. Takvo krvarenje može biti izazvano nekim manjim razlogom kao što je pad temperature vazduha. 

Međutim, česta i obilna krvarenja iz nosa koja traju više od 20 minuta mogu biti simptom nečeg ozbiljnog. Ovo je posebno slučaj ako istovremeno osetite druge neobjašnjive simptome. 

,,Ako se javljaju zajedno sa drugim simptomima kao što su modrice, krvarenje desni ili neobjašnjivi gubitak težine, veoma je važno potražiti savet lekara. Konstantna i ponavljajuća krvarenja iz nosa mogu biti znak da se nešto ozbiljnije dešava", objasnio je Kaningem.  

On dodaje da se često zanemaruje uloga lekova. ,,Razređivači krvi, kao što su aspirin ili antikoagulansi, takođe mogu povećati verovatnoću krvarenja iz nosa. Ako uzimate takve lekove i imate česta krvarenja iz nosa, razgovarajte sa svojim lekarom da li treba prilagoditi režim uzimanja lekova." 

nos

Shutterstock

 

Ako ste zabrinuti zbog krvarenja iz nosa, dr Kaningem uvek preporučuje da posetite lekara opšte prakse. Međutim, postoji nekoliko načina da se spreči i privremeno zaustavi krvarenje iz nosa dok ste kod kuće. 

Kada je u pitanju zaustavljanje krvarenja iz nosa, Kaningem uvek preporučuje sledeće korake:

  • Sedite uspravno i lagano se nagnite napred. Ovo sprečava gutanje krvi, što može da iritira vaš stomak.
  • Stisnite meki deo nosa i držite ga oko 10-15 minuta. Ovaj pritisak može pomoći u zaustavljanju krvarenja.
  • Stavite hladni omot na nos i obraze. Ovo može suziti krvne sudove i usporiti krvarenje. 

„Održavanje nazalnih prolaza vlažnim je ključ za prevenciju. Često predlažem da koristite fiziološki sprej za nos ili ovlaživač, posebno u suvim sredinama. Izbegavajte da čačkate nos i previše duvate i koristite nežni lubrikant na bazi vode, poput petrolatuma, u nozdrve ako suve su", savetovao je on. je Kaningem.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading