Prvi put je imala odnos nakon 8 godina: Nije ni slutila šta će se desiti sa njenim telom, sve se promenilo kada je pogledala dole

Vesti 17.08.2024 19:02 0

Prilikom pregleda, lekari su otkrili posekotinu od pet centimetara na ivici grlića materice, što je područje na zadnjem delu vagine

žena

Shutterstock

Lekari upozoravaju na opasnosti koje mogu nastati ako se posle višegodišnjeg bez se*sa prebrzo 'bacite' na ovu aktivnost.

Tridesetdevetogodišnja Britanka imala je se*s prvi put posle osam godina i posle se*sa je zadobila ranu na desnoj strani vagine. Počela je obilno da krvari i morala je da koristi 20 higijenskih uložaka da bi zaustavila krvarenje. Ukupno je izgubila više od pola litra krvi, zbog čega su je lekari celu noć držali u bolnici. Da bi zaustavila krvarenje i zatvorila ranu u vagini, dobila je šavove. Otpuštena je sledećeg jutra i nije imala dugotrajne komplikacije od povrede, prenosi Daily Mail

Lekari su rekli da je moguće da je povreda nastala zato što njena vagina nije bila pravilno ,,podmazana" pre penetrativnog se*sa. ,,Vagina postaje podmazana vodenastim tečnostima i povećava se u dužinu i širinu kao deo se**ualnog uzbuđenja. Spolni odnos koji se dogodi bez ove fiziološke pripreme vagine će verovatno dovesti do povrede vagine", napisali su lekari u izveštaju. 

Povrede vagine mogu da dovedu do obilnog krvarenja jer je to područje visoko vaskularizovano, odnosno sadrži mnogo krvnih sudova. Lekari upozoravaju da povrede u ovoj oblasti mogu da povećaju i rizik od infekcija i dugotrajnog oštećenja reproduktivnih organa – moguće zbog oštećenog tkiva. Ove povrede su retke, ali ne i nečuvene, a studija iz 2022. godine od 316 ginekologa otkrila je da je 83,5 odsto njih lečilo žene sa vaginalnim povredama usled sporazumnog se*sa. Tri slučaja vaginalnog krvarenja nakon se*sa otkrivena su u izveštaju objavljenom u Case Reports in Clinical Medicine.

žena

Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Povrede vagine mogu da dovedu do obilnog krvarenja jer je to područje visoko vaskularizovano, odnosno sadrži mnogo krvnih sudova. Lekari upozoravaju da povrede u ovoj oblasti mogu da povećaju i rizik od infekcija i dugotrajnog oštećenja reproduktivnih organa – moguće zbog oštećenog tkiva. 

Ove povrede su retke, ali ne i nečuvene, a studija iz 2022. godine od 316 ginekologa otkrila je da je 83,5 odsto njih lečilo žene sa vaginalnim povredama usled sporazumnog se*sa. Tri slučaja vaginalnog krvarenja nakon se*sa otkrivena su u izveštaju objavljenom u Case Reports in Clinical Medicine.

U svakom slučaju, se*s je bio sporazuman, žene nisu zatrudnele i nijedna nije trebalo da ima menstruaciju u trenutku kada je krvarenje počelo. U drugom slučaju, 18-godišnja žena izgubila je oko dva litra krvi - ili trećinu krvi u svom telu - nakon što je pretrpela vaginalni razder. Pacijentkinja je ujutru imala dobrovoljni odnos sa partnerom, a negirala je da je koristila bilo kakve se**ualne igračke ili pomagala. 

Ali onda je odjurila u kupatilo, gde je provela dva sata pokušavajući da zaustavi krvarenje - uključujući i ubacivanje tampona koji je ispao usled protoka krvi. Otišla je u Hitnu pomoć, ali su dva higijenska uloška bila natopljena krvlju pre njenog dolaska. Pacijentkinja je takođe rekla da je počela da se oseća malaksalo. 

žena

Shutterstock

 

Prilikom pregleda, lekari su otkrili posekotinu od pet centimetara na ivici grlića materice, što je područje na zadnjem delu vagine. Zašili su taj deo i onaje dobila transfuziju krvi da bi nadoknadila izgubljenu tečnost, i zadržana je u bolnici preko noći pre nego što je otpuštena. 

U trećem slučaju, 18-godišnja majka je došla u bolnicu zbog jakog vaginalnog krvarenja. Krvarenje je počelo nešto posle četiri sata ujutru nakon što je pacijentkinja imala penetrativni se*s sa svojim partnerom, koji je  zabio prste u njenu vaginu. Pregledom je utvrđena pukotina od 3,80 cm na zidu vagine, koja je zatvorena šavovima. Otpuštena je i nije imala dugotrajnih komplikacija od povrede. 

„Povreda vagine nakon se*sa je retka hitna situacija koja se može zakomplikovati prekomernim gubitkom krvi, koji se povećava ako dođe do odlaganja traženja medicinske nege i dijagnoze. U takvim slučajevima treba započeti hitno lečenje kako bi se komplikacije svele na najmanju moguću meru“, napomenuli su lekari. u izveštaju.  

Rane se zatim često tretiraju šavovima, kao i pritiskom na ranu kako bi se zaustavilo krvarenje.  Studiju su vodili istraživači iz fondacije Homerton Healthcare NHS Foundation sa sedištem u Londonu. 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading