Đaci tuguju za čika Stoletom: Nema čoveka u Srbiji koji nije zaplakao kada je video šta su deca napravila u kiosku u kom je radio

Vesti 16.07.2024 15:41 0

Preminuo Stojan Rončević, koga su deca zvala Stole. U njihovim srcima je ostavio veliku prazninu.

nenad gugl

Printscreen/TikTok

Stojan Rončević koga su sva deca zvala Stole, nedavno je preminuo. On je svojom dobrotom, razumevanjem i toplinom ulepšavao školske dane generacijama dece, koja su kod njega u kisoku kupovala pljeskavice, u Bloku 23, na Novom Beogradu.

„Hvala ti što si nam ulepšao detinjstvo“

Njegova smrt je rastužila svu decu osnovne škole „Laza Kostić“, koja se nalazi u blizini. Deca su kiosk u kome je Stole radio obložila cvećem, donela preko sto crteža na kojima su pisali reči zahvalnosti: "Dragi Stole, hvala ti što si ulepšao naše detinjstvo", "Hvala ti na savetima". Ovog divnog čoveka se nedavno prisetio Nenad Gugl, profesor srpskog jezika i književnosti, tokom gostovanja u podkastu Dolores Milošev Erdeg. Tada je ispričao priču o njemu i njegovom odnosu sa đacima iz obližnje škole, koja je dirnula mnoge ljude.

Učio je decu poverenju i tretirao ih kao ljude

Moja deca idu u školu koja se zove „Laza Kostić“. Pored škole postoji jedan kiosk gde se prodaju pljeskavice, sendviči, sokići i žvake. U tom kiosku je radio Stojan Rončević koji je bio poznat među svim đacima kao Stole. Stole je nedavno umro i šta se dogodilo? Video sam da je taj kiosk pretvoren u korpu sa cvećem, tu je bilo preko sto crteža, kojima su se deca njemu zahvaljivala. ’Dragi Stole, hvala ti što si ulepšao naše detinjstvo’, ’Hvala ti na savetima’. On je znao svima ime, svakom detetu, to je jedan ’mali’ čovek koji je pravio pljeskavice. Govorim kako može da se živi sa smislom. On je veliki čovek. Dođe dete i nema novca za sok, a sokić košta 30 dinara. Njemu su cene bile takve da su bile na granici isplativosti. On je svima davao za džabe i rekao ’donećeš kad budeš imao, ako budeš imao’. Deca su uvek vraćala, jer je on njih učio poverenju i tretirao ih je kao ljude. Kada sam video taj kiosk, video sam kako jedan mali čovek utiče na tu decu. I u najmanjem prostoru postolji ta daljina i prostranstavo. U milimetru jednom prostora postoji prostranstvo u kom može da se deluje“, ispričao je profesor Nenad Gugl o Stojanu Rončeviću Stoletu, vlasniku beogradskog kioska sa pljeskavicama koji je nedavno preminuo.

 

@zdravapricasadolores

Za sve dobre ljude oko nas, za Stoleta. ♥️ Profesor, pisac i preduzetnik Nenad Gugl! ♬ original sound - Dolores Milošev Erdeg

 

Pored cveća, crteža i poruka zahvalnosti, mnoga deca su ostavila i sitan novac, 10, 20 dinara, koji su Stoletu ostali dužni za užinu. Tako su pokazali poštovanje i zahvalnost prema dobrom čoveku koji ih je učio pravim životnim vrednostima.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading