Otkriven joj je agresivni rak dojke u 36-oj nedelji trudnoće: Davali su joj samo šest meseci života, ali je ona trijumfovala nad bolešću

Slobodanka Ćorić Vesti 09.07.2024 15:16 0

Lindzi je zatražila ultrazvuk, napominjući da verovatno ne bi bila živa danas da se nije založila za sebe. "Bukvalno sam spasila svoj život samo time što sam to tražila

mama

Printscreen/Instagram

Lindzi Par Griton je bila samo nedeljama udaljena od dočekivanja prinove kada je dobila razorno saopštenje da se budućnost njenog porodičnog života možda nikada više neće biti ista.

U aprilu 2022, ovaj majka iz Džordžije je bila 36 nedelja trudna sa drugim detetom kada je posetila svog ginekologa zbog "grudvice koja je pekla u njenom grudnom košu", kako je rekla za PEOPLE.

"Otišla sam tamo i mislila je da je to zapušen kanal ili neka vrsta mastitisa", seća se ona. "Nisu sumnjali ni u šta."

Po svojoj preporuci, Lindzi je zatražila ultrazvuk, napominjući da verovatno ne bi bila živa danas da se nije založila za sebe. "Bukvalno sam spasila svoj život samo time što sam to tražila", kaže ona.

Nekoliko dana kasnije, Lindzi je imala svoj ultrazvuk i tog dana je primila poziv sa vestima da se "visoko sumnja na kancer".

 

"Veoma sam se uplašila", priseća se Lindzi. "Bio je to zaista emotivan trenutak za mene jer sam bila trudna i očekivala sam drugu ćerku, a pre nje sam imala spontani pobačaj, pa je ovo bilo veliko pitanje. Očekivala sam svoju 'dugu' bebu."

Uskoro nakon toga, Lindzi je imala biopsiju grudnog tumora i saznala da ima "jedan veoma agresivan tip raka dojke", mada tada nisu bili sigurni da li se proširio. "Samo smo znali da je veoma agresivan, imala sam dva tumora u dojci i mnogo limfnih čvorova u pazušnoj jami."

"Svi su bili potreseni i nisu mogli da veruju, jer nemamo istoriju raka dojke ni sa jedne strane moje porodice. Ni na maminoj ni na tatinoj strani, zapravo nema raka uopšte", kaže ona. "To je bio šok."

Sledeće nedelje, Lindzi je indukovana rano u 37. nedelji "samo da porodim što pre kako bih mogla što pre da započnem lečenje."

Iskustvo koje je Lindzi imala prilikom dočekivanja ćerke Savannah Grace takođe je izazvalo uzbunu.

"Indukovali su me i počela sam jako krvariti. Proširila sam velike krvne ugruške i bili su veoma zabrinuti jer je bilo jako puno krvi", kaže ona za PEOPLE. "Stavljali su mi peškire ispod jer sam izgubila toliko krvi i nisu znali da li će morati da urade hitan carski rez ili ne."

"Rekla sam im da ne želim da urade carski rez jer bi to odložilo moju hemoterapiju, a ja to nisam želela. Želela sam brz oporavak da bih što pre mogla da počnem sa hemoterapijom", kaže ona. "Na sreću, uspeli su da izvade bebu, ali njen puls je stalno opadao i bilo je zaista zastrašujuće. Nakon porođaja, krvarenje je čudesno prestalo."

 

 

Samo nedelju dana nakon dočekivanja ćerke, Lindzi, koja takođe ima 3-godišnju ćerku Saylor sa suprugom Spencerom, započela je hemoterapijske tretmane.

"To je bilo potpuno razarajuće", kaže ona.

"Odmah nakon porođaja sam imala PET skeniranje i rekli su mi da imam šest meseci života", deli ona, napominjući da se rak proširio i da je imala preko deset tumora u jetri. "Bilo je to gotovo odmah nakon toga, i sve su bile loše vesti."

Lindzi kaže da je svake tri nedelje odlazila u bolnicu na infuzije, gde je morala da sedi tri sata kako bi primila tri leka, uključujući i hemoterapiju i imunoterapiju.

"Bilo je zaista, zaista teško", kaže ona o tretmanima i o tome što je bila udaljena od svojih ćerki. "Na sreću, imala sam puno pomoći. Moj suprug radi od kuće, pa je mogao puno da mi pomogne, a tu su bili i moji roditelji i njegovi roditelji."

Tokom šest meseci lečenja, Lindzi kaže da je ipak uspela da provodi vreme sa porodicom i da je osećala da "još više uživam u svakom trenutku jer sam mislila da imam ograničeno vreme."

"Uzimala sam svaku sekundu, trudila sam se da upijem sve", seća se ona. "Napravila sam fotoalbum, pisala sam pisma deci, pravila sam video snimke, sve. Trudila sam se da uradim sve što mogu."

Na polovini Lindzi plana lečenja, majka dvoje dece imala je skeniranje koje je pokazalo da se tumori smanjuju.

"Znali smo da je to stvarno dobro. Samo nismo znali koliko će dugo ovo lečenje trajati", objašnjava ona. "A onda, na kraju hemoterapije, nismo očekivali, ali sve je nestalo. Moje skeniranje je pokazalo da više ničega nema."

"Bili smo tako srećni kad smo saznali da nema više raka u mom telu. Iskreno, niko nije mogao da poveruje. Bilo je zaista ludo i nestvarno."

Komentari (0)
Loading