Teže je biti dobar, nego pametan: Najbogatiji čovek na svetu kaže da se srećan i uspešan život svodi na 4 proste stvari

Slobodanka Ćorić Vesti 09.07.2024 08:45 0

Saznajte kako ovi principi mogu transformisati vašu perspektivu i pomoći vam da postignete svoje ciljeve, kako u poslovnim poduhvatima tako i u ličnom životu

Džef Bezos

Profimedia

Džef Bezos, osnivač Amazona, svemirski turista, filantrop. Ali, osim njegovih godišnjih pisama deoničarima i povremenog učestvovanja na konferencijama, nije često u javnosti. Ipak, najbogatiji je čovek na svetu.

Međutim, kada ponudi svoje lične perspektive, to privuče pažnju, a autor Inc.com-a je izdvoji 4 najkorisnija životna saveta poznatog preduzetnika.

Bezos o izbegavanju doživotnog žaljenja

Kada ljudi razmišljaju o nečemu velikom što žele da urade – da pokrenu sopstveni posao, promene karijeru, presele se u novi grad, itd. – često razmišljaju o tome hoće li zažaliti zbog odluke ako stvari ne uspeju, ako ne ispadne onako kako su želeli.

Svaki novi put je neizvestan, budućnost je nepredvidiva. Normalno je da se plašite da ćete zažaliti što ste uradili nešto novo. Ali kada se osvrnete unazad, obično žalite za stvarima koje niste uradili. Posao koji niste započeli. Promena karijere za koju nisi imao hrabrosti. Potez koji nisi preduzeo.

Posebno žalite zbog vremena kada niste rizikovali.

Kao što je Bezos rekao o donošenju odluke da pokrene Amazon:

Otišao sam kod svog šefa u to vreme i stvarno mi se sviđao moj posao, i rekao sam mu da ću početi da radim ovu stvar, otvoriti internet knjižaru i već sam rekao svojoj ženi i ona je rekla: “Super, idemo”. I rekao sam to svom šefu i on je rekao: “Mislim da je ovo dobra ideja, ali mislim da bi bila još bolja za nekoga ko već nije imao dobar posao.”

Za mene je to bio pravi način za donošenje takve vrlo osobne odluke, jer su te odluke lične, nisu kao poslovne odluke zasnovane na podacima. Oni su: “Šta tvoje srce kaže?”

A za mene, najbolji način da razmišljam o tome bio je da se projektujem prema 80. godini i kažem: “Vidi, kada budem imao 80 godina, želim da svedem na najmanju moguću meru broj žaljenja.” Ne želim da imam 80 godina i da u tihom trenutku razmišljam o svom životu i imam gomilu velikih žaljenja i propusta u životu.

U većini slučajeva, naša najveća žaljenja se ispostavljaju kao propust. Pitamo se šta bi se dogodilo. Znao sam da kada budem imao 80 godina, nikada neću zažaliti što sam pokušao ovu stvar (napustio dobar posao da bih pokrenuo Amazon) zbog koje sam bio jako uzbuđen i koja nije uspela.

Ako nije uspelo, dobro. Bio bih vrlo ponosan na činjenicu da sam pokušao kada budem imao 80 godina. I takođe sam znao da će me uvek proganjati ako ne pokušam.

Recite da se plašite da pokrenete posao. Uz planiranje, pripremu i podršku, strah je nešto što možete prevladati.

Ali žaljenje – ona vrsta žaljenja koja dolazi iz toga što ste jednog dana poželeli da ste barem pokušali – je osećaj koji nikada ne možete prevladati.

Bezos o moći ljubaznosti

Inteligencija je bitna, ali kao što je Bezos naučio kroz odrastanje sa svojom bakom i dedom kada je imao 10 godina, sama inteligencija vas neće učiniti uspešnim.

Evo priče koju je Bezos ispričao diplomcima Prinstona:

Moj deda je vozio. A moja baka je sedela na suvozačevom mestu. Pušila je tokom ovih putovanja, a ja sam mrzeo taj miris.

U tim godinama, koristio bih svaki izgovor da pravim procene i radim manje aritmetike. Odlučio sam da jedan slučaj bude za baku. Procenio sam broj cigareta dnevno, procenio broj udisaja po cigareti i tako dalje. Kada sam bio siguran da sam došao do razumne cifre, gurnuo sam glavu u prednji deo auta, potapšao baku po ramenu i ponosno rekao: “Za dva minuta po udisaju, uzela si sebi devet godina života!”

Živo se sećam onoga što se dogodilo, a nije bilo ono što sam očekivao. Očekivao sam da ću dobiti aplaudiranje zbog svoje pameti i aritmetičkih veština. Umesto toga, moja baka je briznula u plač. Seo sam na zadnje sedište i nisam znao šta da radim. Dok je moja baka sedela uplakana, moj deda, koji je vozio u tišini, stao je uz rub autoputa. Izašao je iz auta, došao okolo i otvorio moja vrata i čekao da krenem za njim.

Deda me je pogledao i nakon malo ćutanja nežno i smireno rekao: “Džef, jednog dana ćeš shvatiti da je teže biti dobar nego pametan.”

Razmislite o ljudima koje poštujete. Razmislite o ljudima kojima se divite. Razmislite o ljudima s kojima volite da budete u društvu.

Oni su pametni. Oni su ostvareni. Ipak, šta ih istinski izdvaja? Oni su ljubazni, čak i kada je to prilično teško. Kao što kaže Mark Kuban, biti fin jedna je od najpotcenjenijih veština u poslu.

Kao što je Bezos rekao: “Inteligencija je dar, ljubaznost je izbor.” Možete raditi da biste postali pametniji, ali ne možete izabrati da budete inteligentni.

Ali uvek možete izabrati da budete ljubazni.

Bezos o stvaranju vlastitog zamajca

Zamajac je neverovatno težak točak za koji je potreban ogroman napor da bi ga gurnuli. Nastavite da gurate i zamajac razvija zamah. Nastavite da gurate i na kraju vam počne pomagati da se okrene i generiše sopstveni zamah.

U knjizi “Od dobrog do sjajnog”, Džim Kolins je primenio premisu na poslovanje, pokazujući da je zamah kompanije samojačajuća petlja sastavljena od nekoliko ključnih inicijativa koje i hrane i pokreću jedna drugu.

Amazon je ovu premisu doveo do izuzetne krajnosti; kako Brad Stone opisuje ranu verziju Amazonovog zamajca u “The Everything Store-u”:

… Bezos i njegovi poručnici skicirali su svoj sopstveni vrli ciklus, za koji su verovali da pokreće njihov posao. Išlo je otprilike ovako: niže cene dovele su do većeg broja poseta kupaca. Više kupaca povećalo je obim prodaje i privuklo više prodavaca trećih strana koji plaćaju proviziju na stranicu. To je omogućilo Amazonu da dobije više od fiksnih troškova kao što su centri za ispunjenje i serveri potrebni za pokretanje web stranice. Ova veća efikasnost je tada omogućila dalje snižavanje cena.

Napajajte bilo koji deo ovog zamajca, razmišljali su, i to bi trebalo ubrzati petlju.

Ključno je napraviti zamah koji, kada pokrenete bilo koji njegov deo, prirodno ubrzava celi mehanizam.

Komentari (0)
Loading