Danijela je imala samo 19 kad su joj lekari rekli da joj je ostalo još par sati života: Počelo je sa bolovima u stomaku, a onda je krenula prava borba

Tatjana Badarević Vesti 02.07.2024 10:43 0

Danijela Pere iz Luizijane je ispričala kako su joj lekari rekli da joj je ostalo nešto manje od jednog dana života nakon što je patila od jakih bolova u stomaku.

Danijela Pere

Printscreen/Facebook

 

Drama 24-godišnje Danijele Pere započela je kad se jedno jutro probudila s jakim bolovima u stomaku. Dobila je, naimekrvni ugrušak u jednom od sudova koje nose krv iz tankog creva, zbog čega je povraćala krv i odvezena je na hitnu. U to kratko vreme, simptomi su se pojačavali, navodi Daily Mail.

Pere je sada ispričala svoju dramatičnu priču o borbi za život. Otkril​​a je kako je pobedila crne prognoze i godinu i po dana živela na intravenoznoj ishrani pre nego što joj je urađena uspešna transplantacija tankog creva radi mezenterične ishemije.

- Nema šanse da će preživeti ovo, moraš nazvati njene roditelje. Verovatno ima još 24 sata života - rekli su njenom dečku lekari nakon što su je pregledali.

Doktori su je zatim prebacili u bolnicu, ali tamo je nadmašila očekivanja lekara, održavajući 'jake vitalne funkcije' više od nedelju dana.

U tom su trenutku ona, Luis i njena majka tražili neku vrstu spasioca i pronašli su ga u programu za transplantaciju creva klinike Klivlend.

Danijela Pere

Printscreen/Facebook

 

 

Voditelj programa, dr. Karem Abu-Elmagd, nakon toga je pristao da preuzme zadatak zamene Danijelinog tankog creva. U tom trenutku je prebačena u bolnicu u Ohaju, s gotovo potpuno resektiranim tankim crevom.

Međutim, njeno stanje se ubrzo stabilizovalo i nakon nekoliko naknadnih zahvata bila je spremna za stavljanje na spisak transplantacijskog programa u proleće 2019. godine.

Sledeću godinu provela je živeći od hranljivih materija ubrizganih intravenozno, jer bez creva nije mogla normalno da jede.

Tokom ove faze bila je prisiljena da prođe još jednu operaciju, koja je popravila štetu nastalu na njenom dušniku, zbog cevi za disanje pre nego što je mogla da primi transplantaciju.

To je produžilo vreme koje je morala da čeka, a i pandemija je dodatno zakomplikovala proces prisiljavajući je da odustane od organa koji bi joj odgovarao, u aprilu 2020., prisetila se.

Dva meseca kasnije dobila je poziv da je još organ slobodan, nakon čega je podvrgnuta operaciji.

Operacija koja je usledila trajala je 10 sati, tokom kojih su lekari radili na rešavanju njene mezenterične ishemije.

Uprkos tome što su takve transplantacije teške i retke, operacija je bila uspešna, rekla je za CBS. No, i dalje je morala da ostane u bolnici neko vreme, kako bi joj se stanje stabilizovalo.

Danijela Pere

Printscreen/Facebook

 

 

Zatim, u januaru 2021., podvrgnula se još jednom zahvatu -  za poništavanje reza napravljenog tokom prve operacije. Nakon toga mogla je da nastavi sa životom.

U novembru prošle godine udala se u Lafajetu, svom rodnom gradu. Tokom tog perioda takođe je uspela da diplomira kao studentkinja kliničke laboratorijske nauke na Univerzitetu Zapadna Florida, pre nego što je prihvatila posao medicinskog tehnologa u Pensacola's Ascension Sacred Heart.

Dodala je za CBS kako uprkos tome što sada živi relativno normalno, mora da uzima 'oko 40 tableta dnevno' kako bi održala svoje stanje pod kontrolom.

Takođe postoji mogućnost da će joj u budućnosti ipak trebati transplantacija bubrega, zbog količine lekova protiv odbacivanja organa koje je bila prisiljena da uzima, a koji ipak oštećuju organ.

No, za sada je sve u redu.

- Nemam nikakvih ograničenja. Moji rezovi su dobro zarasli - rekla je Pere i dodala kako je sa suprugom kupila kuću te da su sretni.

Lekari sa klinike Klivlend rekli su joj da može da nastavi da živi kao i pre. Upravo su oni uradili čak 18 od 95 transplantacija creva u SAD-u prošle godine, s tim da te operacije imaju nisku stopu uspeha zbog toga što je 'teško' pratiti organ te generalno taj tip operacije ima najveću stopu odbacivanja od bilo koje vrste transplantacije organa. No, Pere je uspela, što daje nadu drugim pacijentima. 

 

 

Komentari (0)
Loading