Često vas boli stomak? Možda vas telo upozorava na ove bolesti, neke mogu biti opasne po život

Vesti 07.02.2024 13:15 0

Najčešći uzroci bolova u stomaku su zbog gasova, problema s varenjem i istezanja mišića, ali oni nisu opasni po život.

žena

Shutterstock

Iznenada vas zaboli stomak i pitate se što nije u redu. Možete imati i dodatne tegobe, poput mučnine, proliva, povraćanja, grčeva, pa čak i temperaturu. Evo najčešćih bolova u stomaku i onoga na šta bi vas telo moglo da vas upozorava. 

Trovanje hranom

Jeli ste neku brzu hranu i odjednom vam se želudac pobunio. Trovanje hranom može vas pogoditi kada se najmanje nadate, donoseći simptome poput mučnine, proliva, povraćanja, grčeva u želucu, pa čak i visoke temperature, piše „Times of India“. Iako obično nestane u roku od 7 dana, bitno je da ostanete hidratizirani pijuckajući vodu.

Masna jetra

Nealkoholna masna bolest jetre javlja se posebno kod onih koji se bore s prekomernom težinom. U ranim stadijumima deluje bez vidljivih simptoma, zbog čega su redovni pregledi ključni za rano otkrivanje. Ako se ne kontroliše, može napredovati do ozbiljnog oštećenja jetre i povećati rizik od dijabetesa, srčanog i moždanog udara. Ključno je prepoznavanje znakova upozorenja kao što su bolovi u stomaku, umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost, što ukazuje da je bolest možda napredovala.

Upala slepog creva

Počinje kao kratka i iznenadna bol u sredini stomaka i postupno se pojačava, često je na donjoj desnoj strani. Pritisak, kašalj ili hodanje mogu ga pogoršati. Ako sumnjate na upalu slepog creva, hitna reakcija je od presudne važnosti – verovatno je vreme za operaciju.

stomak

Shutterstock

 

Sindrom iritabilnog creva (IBS)

Bol u želucu, nadutost, proliv ili zatvor – IBS ima svoje izazove. Pripazite na prehranu, ostanite aktivni i pokušajte uključiti probiotike kako biste ublažili simptome. Vaše telo traži malo dodatne pažnje kako bi varenje bilo pod kontrolom. Razmislite o vođenju dnevnika ishrane kako biste odredili okidače i napravili neke promene u načinu života.

Kamen u bubregu

Mali bubrežni kamenci mogu proći neprimećeno, ali oni veći uzrokuju intenzivan bol na boku, mučninu i povraćanje. Ostanite hidrirani kako biste to izbegli. Vaše telo vas podseća da pijete i održavate nesmetan protok mokraće. Ako sumnjate na bubrežne kamence, odmah potražite savet lekara kako biste odredili najbolji način delovanja.

Kamen u žuči

Žučni kamenci često tiho obavljaju svoje poslove, ali kada uzrokuju probleme, javlja se jak bol u želucu, žutica ili visoka temperatura. Oni najavljuju komplikacije. U takvim slučajevima, česta je operacija. Živeti normalan život bez žučne kese je izvodljivo. Kako bi razgradila hranu, vaša će jetra i dalje proizvoditi žuč, ali umesto da se nakuplja u žučnoj kesi, žuč će neprestano teći u tanko crevo.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading