"Samo 25 posto pacijenata preživi više od godinu dana": Medicinska sestra sa palijativne nege otkrila koja je najopakija bolest od koje se može umreti

Tatjana Badarević Vesti 30.06.2024 20:01 0

Medincka sestra, Džuli Mekfeden navela je gliblastom, odnosno agresivni tio raka mozga kao najopakiju bolest od koje se može umreti.

bolnica

Shutterstock

 

 

Medicinska sestra na palijativnoj nezi iz jedne bolnice u Kaliforniji Džuli Mekfeden iskreno je progovorila o "najgorim" i "najboljim" bolestima od kojih se može umreti, na osnovu onoga što je videla, piše Metro.

"Za mene postoji nekoliko bolesti koje su najgore", rekla je u podkastu Therapy Jeffa "Problem Solved". Prva bolest koju je Džuli navela bila je amiotrofična lateralna skleroza (ALS).

"Da ikad dobijem ALS, mislim da bih potražila lekarsku pomoć… . To je teško", rekla je.

ALS je, takođe, poznat kao Lu Gerigova bolest ili bolest motornog neurona (MND). Uzrokuje smrt neurona koji kontrolišu voljne mišiće, što otežava hodanje, govor, gutanje i disanje.

ALS je izuzetno redak, no brzo se razvija i polovina ljudi s tom dijagnozom umreće unutar prvih 14 meseci nakon dijagnoze. Ova bolest je smrtonosna te za nju nema leka, ali može proći od nekoliko meseci do godina dok joj osoba ne podlegne.

 

@therapyjeff Listen to this week’s Problem Solved where I talk to @💕 Hospice nurse Julie 💕 about death and dying. #therapy #mentalhealth #hospicenurse ♬ original sound - TherapyJeff

 

"Samo prekineš dijalizu i odeš da spavaš, a zatim umreš"

Sledeća iscrpljujuća bolest na Džulinom popisu bila je glioblastom, agresivni tip raka mozga. Prosečno vreme preživljavanja s glioblastomom je 12 do 18 meseci. Samo 25 posto pacijenata preživi više od godinu dana, a samo pet posto pacijenata preživi više od pet godina. Glavni načini lečenja su operacija, radioterapija i hemoterapija.

Džuli je hroničnu bubrežnu bolest (KBB) navela kao "lakši" način umiranja, a to je bolest, jednostavno rečeno, gde bubrezi ne rade onako kako bi trebali.

"Završni stadijum bolesti bubrega je prilično nežan. Imate tu dugotrajnu hroničnu bolest, pa to nije dobro. Morali ste biti na dijalizi tri dana u nedelji deset godina, tako da je to dug put i može biti težak. Ali kraj toga je prilično lep. Samo prekineš dijalizu i odeš da spavaš, a zatim umreš u roku od sedam dana", objasnila je.

KBB u ranim stadijumima nema simptoma, pa se obično otkriva analizom krvi ili urina. Kada bolest uznapreduje, pacijenti će se osećati umorno, zglobovi, stopala i ruke će im oticati, mogu ostati bez daha te bi mogli imati krv u urinu.

Ne postoji lek, a ako je bolest bubrega teška, može se tretirati dijalizom i transplantacijom bubrega.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading