ŠEST neprimetnih simptoma RAKA mozga: Ako uočite neku od ovih PROMENA, odmah se javite LEKARU!

Vesti 11.09.2022 16:27 0

Obratite pažnju na bilo kakvu promenu

ŠEST neprimetnih simptoma RAKA mozga: Ako uočite neku od ovih PROMENA, odmah se javite LEKARU!

Shutterstock

Bilo koja vrsta tumora da je u pitanju, simptomi su na samom početku skoro pa neprimetni i veoma suptilni. Jedan od najređih tumora je na mozgu, od njega boluje manje od jedan odsto svetske populacije. Ipak njegovi simptomi se teško uočavaju.

Ovi simptomi se najčešće javljaju kad krene ovaj opaki tumor da se razvija:

1. Uporne glavobolje

Čak i lekarima je nekad veoma teško da uoče razliku između glavobolja ili migrena koje su posledica tumora na mozgu od onih koje izazivaju drugi uzroci.

- Najčešći indikator je svakodnevna glavobolja koja se ranije nije javljala i kod koje lekovi nemaju mnogo efekta - kaže neurolog dr Majk Čen.

- Te glavobolje se pogoršavaju s vremenom i često su prisutne odmah nakon buđenja, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog višesatnog ležanja- odbjašnjava dr Čen.

2. Jačina bola varira u zavisnosti od veličine i brzine rasta tumora.

- Mali, ali brzorastući tumor može da izazove jače glavobolje od većeg koji raste sporo - upozorava neuroonkolog dr Santoš Kesari sa Instituta Džon Vejn u Kaliforniji.

Važno je da znate i da ne postoji specifičan tip glavobolje koji bi predvideo da li osoba ima ili nema tumor. Ključ je da obratite pažnju šta se to odjednom dešava sa vašim telom. Ako glavobolja ne prestaje ni uz terapiju, trebalo bi da posjetite ljekara koji će utvrditi tačan uzrok.

ŠEST neprimetnih simptoma RAKA mozga: Ako uočite neku od ovih PROMENA, odmah se javite LEKARU!

Shutterstock

 

3. Slabost mišića 

Motorički korteks mozga podstiče i kontroliše pokrete mišića u telu. Desni kontroliše levu stranu i obrnuto, a ukoliko ima tumora, ove "staze" se potpuno poremete i kod pacijenta se gubi ili smanjuje funkcija upravljanja pokretima. U slučaju tumora na mozgu, možda nećete imati bol u, na primer, nozi, ali ćete je verovatno sporije pomjerati ili nećete moći uopšte. Ipak, slabost u nogama takođe može da znači da imate teži nedostatak vitamina D.

4. Promene raspoloženja i rizično ponašanje

- Pacijenti koji pate od tumora na mozgu mogu da razviju depresiju, bes ili anksioznost, čak i ako ranije nisu pokazivali ovakve tipove emocija. To se dešava kada tumor počne da utiče na određeni deo u mozgu, koji je odgovoran za osobine ličnosti", kaže neurohirurg Sumit Vadera sa Univerziteta Irvin u Kaliforniji.

Kod pacijenata se mogu javiti i promene u ponašanju  mogu da postanu ljuti, uznemireni, mogu da počnu da preduzimaju rizične poteze, otvoreno i neprimereno pokazuju svoju seksualnost ili potpuno prestanu sa tim.

5. Gubitak ravnoteže

Mozak igra ključnu ulogu u motoričkim funkcijama. Ako vam je teško da hodate, naročito po mraku i prilikom hoda se naginjete na jednu stranu, to može da bude simptom raka mozga, izazvanog tumorima u malom mozgu, koji je odgovoran za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Problemi sa ravnotežom takođe mogu biti tihi znak multiple skleroze.

6. Poteškoće u govoru

Još jedan tipičan simptom raka mozga je nejasan govor ili "gutanje" reči.

- Problemi sa govorom poput zamuckivanja, poteškoća u imenovanju poznatih objekata ili razumevanja sagovornika često upućuju na tumor u frontalnom ili temporalnom režnju, regije mozga koje se povezuju sa motoričkim i govornim funkcijama. U mozgu postoje dva centra za govor - Vernikovo polje, koje nam pomaže da prepoznamo i razumemo govor, i Brokovo polje, koje aktivira mišiće koji proizvode zvuk. Kod tumora na mozgu, često su oba polja ugrožena - objašnjava dr Karuba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading