„Imam 31 godinu i samo još godinu dana života“: Imala je strah od pregleda, zbog čega je dugo trpela simptome bolesti

Vesti 18.02.2024 14:39 0

Devojka se plašila pregleda kod lekara, pa je tri godine živela sa simptomima koji su je mučili. Onda je dobila strašnu dijagnozu.

žena

Shutterstock

Ona ima samo 31 godinu. Bio je strah da ide na pregled kod lekara, pa je tri godine to izbegavala i trpela simptome. Kada je najzad otišla na pregled, dobila je strašnu dijagnozu. Imala je zadnji stadijum raka debelog creva i doktor joj je saopštio da joj je preostalo manje od godinu dana života.

„Umreću u narednih godinu dana. Imam krv u stolici već tri godine jer bolujem od raka debelog creva. Bilo me je jako strah kolonoskopije i sada imam poslednji stadijum karcinoma. Sam sam kriva za ovo“,  napisala je devojka iz Vašingtona na društvenoj mreži „Redit“, a prenosi „Dejli mejl“.

„Zabrljala sam i sada moram doneti odluku. Neću se lečiti jer to znači samo produženje mog života, ali ne i izlečenje. Ne želim da opterećujem svoju porodicu, želim da ova poslednja godina mog života bude pozitivna. Ne želim da poslednje dane provedem u bolnici,“ objasnila je.

Iako ukupan broj obolelih od raka postepeno opada poslednjih decenija, lekari su zabrinuti zbog povećanja broja slučajeva raka debelog creva kod mlađih pacijenata. Stručnjaci nisu sigurni zašto je došlo do tog povećanja i istražuju da li je u pitanju moderna ishrana, antibiotici ili gljivične infekcije. Osim toga, kasne dijagnoze i početak lečenja dodatno doprinose visokoj stopi smrtnosti od ove bolesti, kao i to što mlađe osobe retko posumnjaju da su bolesne.

žena

Shutterstock

 

Obolela devojka iz Vašingtona je napisala i da neće svojoj porodici reći da je bolesna kako bi ih poštedela patnje: „Oni ne mogu da mi pomognu. Pa zašto bi onda patili?“. Potom je dodala: „Tek mi je 31 godina i tužna sam što nisam više uradila sa svojim životom. Nikad nisam sledila svoje snove. Nadam se da postoji i sledeći život u kome ću moći da to nadoknadim“.

Nakon njene objave, usledili su komentari drugih korisnika koji su joj rekli da stvari ne moraju biti tako crne i da još ima nade. Javili su se i drugi oboleli od karcinoma.

„Misli ti u ovom trenutku nisu najsređenije. Ne znam kakvo je stanje tamo gde živiš, ali u mnogim mestima postoje savetovališta za obolele od raka,“ napisao je jedan čovek. Druga osoba je savetovala da ipak kaže porodici kako ih njena smrt ne bi iznenadila.

Jedan je korisnik napisao: „Bio sam u istoj situaciji kao ti sada. Potpuno te razumem i u pravu si kad kažeš da je rak grozan. Ali ipak razmisli o lečenju. Tako bi mogla dobiti još nekoliko godina života u kojima bi mogla da uradiš stvari za koje misliš da si ih propustila.“

Nakon svih primljenih saveta, devojka je napisala: „Lečiću se! Neću baš odmah odustati! Hvala vam za razumevanje i podršku. Zaista to cenim i hvala vam na saosećanju i razumnim rečima. To mi je zaista trebalo. Juče mi je bilo grozno, ali danas sam malo bolje, a to je zbog svih vas i vaših saveta.“

U poslednjem stadijumu, rak debelog creva se širi na ostale delove tela i lečenje ne pomaže. Petogodišnja stopa preživljavanja je oko 14 posto. Brojke iz studije objavljene u časopisu „JAMA Surgery“ pokazuju da će broj slučajeva kod pacijenata između 20 i 34 godine narasti za 90 posto do 2030. godine.

Rak debelog creva najčešće ne izaziva nikakve primetne simptome pa lekari savetuju svima starijim od 45 godina da bar jednom u deset godina odu na kolonoskopiju. Rani simptomi mogu uključivati promene u varenju, krv u stolici, neobjašnjiv gubitak težine, umor i slabost.

Ako se rano otkrije, pre nego što se proširi na druga područja, 90 posto pacijenata preživi više od pet godina od prve dijagnoze. Ali ako se rak kasno otkrije, petogodišnja stopa preživljavanja pada na 71 posto.

Komentari (0)
Loading