"Imam previše lepih stvari u životu da bih tugovala": Lana je jedina na svetu sa ovom dijagnozom, a na fakultetu dobija samo desetke

Slobodanka Ćorić Vesti 01.02.2024 15:02 0

Ljubav prema muzici i pevanju pomogla joj je da prebrodi najteže trenutke kada je oslepela

lana

Printscreen/Youtube

Lana Jelenković iz Knjaževca od 13. godine gubi vid zbog retke genetske mutacije, za koju lekari smatraju da jedina u svetu ima ovu dijagnozu.
 

Ljubav prema muzici i pevanju pomogla joj je da prebrodi najteže trenutke kada je oslepela, a danas je student druge godine Filozofskog fakulteta u Nišu, na odseku za ruski jezik, i nema drugu ocenu osim desetke. Jedan od kolega iz grupe postao je njen lični asistent.

- Imam previše lepih stvari u životu da bih bila tužna, nema potrebe da se kajem ni za čim. Ne znam da čitam i pišem, ali fakultet mi je od velike pomoći. Ne osećam se kao osoba sa problemom. Za svaki pismeni ispit imam asistenta. Svi su me prihvatili i i znali kako da postupaju – kaže ona.


U početku nije znala u kom pravcu će krenuti njene studije, a da ne bi odustala od fakulteta presudila je odluka kolege, koji je odlučio da joj bude lični asistent.

- Čitam joj, ali to je i priprema za moj ispit. Dopunjujemo se. Volimo da šetamo, a ja volim da je slušam kako peva - kaže asistent Dušan Krstić.

Pored osnovne, završila je i muzičku školu, a ima anđeoski glas. Planovi su joj vezani za muziku i završetak studija, prenosi ZA media.

- Volela bih da budem prevodilac, ali i da se bavim muzikom. Ona me je najviše ohrabrila da prebrodim sve trenutke i u njoj sam našla utehu – kaže Lana. Roditelji su ponosni na nju, a istovremeno su njeni najveći oslonci.
 

Komentari (0)
Loading