Ceo život živi u strahu: "Imam više od 50 vrsta alergija i stalno se plašim da ću umreti ako pojedem nešto pogrešno“

Vesti 28.11.2023 13:45 0

Mia ima više od 50 alergija, a gotovo svaka može uzrokovati anafilaksu zbog čega sa sobom uvek mora da nosi auto-injektor epinefrina kako bi sprečila opasnu reakciju po život.

mia

Printscreen/Instagram

Otkad se rodila, Amerikanka Mia Silverman (20) imala je poteškoće u varenju mlečnih proizvoda, a kada je imala dve godine pojela je orahe ne znajući da je alergična pa joj se grlo zatvorilo, dobila je osip po telu i povraćala. Kada se testirala na alergije, saznala je da ih ima još i više, a godinama su se dodatne samo pojavljivale.

Dugačak je spisak namirnica

Popis namirnica na koje je alergična poprilično je opsežan, a uključuje kikiriki i ulje od kikirikija, orašaste plodove i njihova ulja, uključujući i bademe, brazilske orahe, indijske oraščiće, lešnike i makadamiju. Alergična je i na gotovo sve semenke i njihova ulja, uključujući čia semenke, lan i susam, ali semenke suncokreta može da jede. Njena alergija uključuje i mononatrijumov glutamat (prehrambeni aditiv), jaja, puter, pavlaku te arome i boje, piše „Njujork post“.

"Teško je jesti ono što želim. Prisiljena sam da jedem zdravo. Dakle, ako želim kinesku hranu, ne mogu da je jedem jer ima puno susama. Obično jedem hranu u komadu, poput šnicle i testenine. Čim počnem da jedem prerađenu hranu, počinju problemi”, opisala je Mia.

Mia je alergična na svu ribu (osim tune), kao i na neke vrste voća i povrća kao što su kivi, lubenica, mango, jabuke, breskve, kruške i trešnje. Na popisu opasnih po život proizvoda nalaze se i sočivo, sulfati, lateks i surutka. Pati i od nekih ređih alergija pa ne može konzumirati čokoladu, kafu, šafran, određene crvene prehrambene boje, mleko, sir, estragon, tahini (pasta od susama), patlidžan, tikvice, karotenoide, crno vino i mlevenu papriku.

Oseća se odbačeno

Mia je priznala da se često oseća odbačeno jer zbog alergija ne može da izađe i jede i druži se s drugima, pogotovo jer u svakom trenutku može razviti novu alergiju. Zbog toga je često usamljena i depresivna.

“Stvarno sam se mučila u školi i moje mentalno zdravlje je bilo loše. Često su me i drugi maltretirali sve do srednje škole. Sada mi je bolje, ali kad sam bila dete, bilo je jako teško. Uvek me bilo strah da ću potencijalno umreti što god da pojedem", rekla je Mia. Dodala je kako su je vršnjaci ismejavali i zbijali šale o tome da će joj podmetnuti orašaste plodove u hranu kako bi videli što će joj se dogoditi.

Osim toga, bori se da živi "normalnim" životom, a restorani i supermarketi često nisu prilagođeni njenim specifičnim potrebama. Iako su mogućnosti kuvanja ograničene, njena majka je uspešno prihvatila ovaj izazov i pobrinula se da Mia uvek ima zdrav obrok. "Mama je često naručivala hranu, a pre nego što bismo otišli u restoran razgovara s kuvarom kako bi objasnila moje prehrambene potrebe, sve to da bih ja bila sigurna", objasnila je Mia.

 

 

Osim toga, često je na zabave morala morala da nosi svoju hranu, zbog čega se osećala izopšteno. Ali nisu je samo vršnjaci isključivali, to su ponekad nesvesno činili i članovi njene porodice. "Članovi moje porodice videli su kada sam doživela anafilaksu i završila u bolnici, ali su bili uvereni da se pretvaram", rekla je Mia.

Lekari sumnjaju na autoimunu bolest

Mia je isprobala više lekova za svoje alergije, a njeni lekari sumnjaju da možda ima nedijagnostikovanu autoimunu bolest. “Injekcije koje su mi dali nisu pomogle da se rešim alergija, samo sam razvila nove. Svaki put kad moram da ubrizgam epinefrin, to je bolno i teško iskustvo. To nije bol koja prođe brzo, već utiče na mene ostatak dana i iscrpi me do te mere da ceo dan moram provesti u krevetu”, priča Mia.

Međutim, Mia radi sve kako bi živela normalnim životom. “Sjajno je što svojim iskustvom i pričom mogu podići svest o alergijama i možda pomoći nekom drugom. Zahvalna sam što mogu da pronađem nešto pozitivno u ovom negativnom delu svog života”, priznaje je ova mlada devojka. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading