Osećala je UMOR, malaksalost i delovala je BLEDO: Kad je posetila LEKARA, rekli su da joj je ostalo PET GODINA života, evo koja bolest je u pitanju

Vesti 01.02.2023 08:30 0

Teška borba devojke kojoj se preko noći srušio svet zbog opake bolesti

Osećala je UMOR, malaksalost i delovala je BLEDO: Kad je posetila LEKARA, rekli su da joj je ostalo PET GODINA života, evo koja bolest je u pitanju

Printscreen/Facebook

 

Razlog Rubinog umora bio je mnogo zlokobniji od previše kasnih noći i ostavio je mladu studentkinju da se plaši za svoj život, prenosi Sun.

- Osećala sam se uplašeno, ali sam se i stalno pitala da li je ovo stvarno. Ceo moj život se promenio preko noći - rekla je ona. Bilo je to tokom druge godine studija na Institutu za scenske umetnosti u Liverpulu kada je počela da se oseća izuzetno iscrpljeno i izgledala je veoma bledo. U početku se svodila na to da pije previše, pre nego što su stvari krenule nagore.

 


Ubrzo je jako smršala jer je u potpunosti izgubila apetit. Na putu do prijateljeve kuće, Rubi se onesvestila, pa je hitno prebačena u Hitnu pomoć gde su lekari u početku mislili da je anemična - stanje uzrokovano nedostatkom gvožđa u telu. Međutim, medicinska sestra je primetila da je Rubi bez daha i zahtevala je da uradi dodatne analize.
Četiri dana kasnije, Rubi je bila šokirana što joj je dijagnostikovana akutna limfoblastna leukemija (ALL) – agresivni oblik raka krvnih zrnaca.

 Iz najnovijih dostupnih podataka u Engleskoj, procenjuje se da će nakon dijagnoze kod onih od 15 do 24 godine skoro sedam od deset ljudi poživeti pet godina ili duže.

- Bila sam jako nesrećna i preokupirana bolešću. Bilo je veoma mračnih dana jer sam se osećala prilično bespomoćno i kao da nikada neću povratiti svoj život - objasnila je ona. Prisećajući se dana kada je postavljena dijagnoza, Rubi je rekla da joj se u trenutku kada je čula reč „leukemija“ „srce potonulo“.

- Čula sam za tu vrstu i ranije i znala sam da nije dobro.

VRSTE LEUKEMIJE

Postoje četiri glavna tipa leukemije. To su:

  • Akutna limfocitna leukemija (ALL) – brzo napredujući oblik bolesti. Češće kod dece.
  • Akutna mijeloidna leukemija (AML) - Brzo progresivna. Češća kod odraslih.
  • Hronična limfocitna leukemija (CLL) - sporo napredujući oblik i češća kod odraslih.
  • Hronična mijeloidna leukemija (CML) - napreduje sporo i češća je kod odraslih.
  • - Mogla sam da vidim kako moji roditelji izgledaju uplašeno i zabrinuto, tada sam znala koliko je to ozbiljno - objasnila je ona.

    Rubi je brzo prebačena na odeljenje raka za odrasle kako bi započela iscrpljujući tretman.

    - Odveli su me na biopsiju koštane srži, koju sam imala budna i ovo je bio moj prvi ukus kao pacijent sa rakom - rekla je ona.

    Tokom naredne dve godine, Rubi je bila podvrgnuta intenzivnoj hemioterapiji i na kraju je prešla na hemoterapiju održavanja, što joj je omogućilo da se vrati na univerzitet. Doživela je nekoliko infekcija zbog lečenja i rekla je da je čitavo iskušenje uticalo na njeno mentalno zdravlje.

    Rubi je rekla: „Bila sam prilično depresivna tokom mog lečenja, jer mi je bilo dosta bolova, kao i bolesti i slabosti. Nisam kontrolisala svoj život i prestala sam da radim stvari koje sam volela da radim, poput pisanja pesama i pevanja. Takođe sam bila odvojena od prijatelja s kojima sam se družila i to je bilo veoma izolovano vreme.

    Uprkos nuspojavama lečenja, Rubi je otišla u remisiju nakon prva tri ciklusa hemoterapije i proglašena je zdravom, to znači da se oslobodila od raka u maju 2019. Rubi je nastavila da prima hemoterapiju naredne dve godine i u julu 2021. je konačno završila lečenje.

    Ona dodaje: „Osećala sam se neverovatno što sam ostala bez lečenja, ali i pomalo zastrašujuće i to je sve što sam znala dve i po godine svog života. Takođe sam dobila malo mamurluka 'bez hemoterapije' gde sam imala glavobolje i osećala sam se grubo nekoliko meseci dok je hemoterapija napustila moje telo - dodala je ona. 

    BONUS VIDEO

     

     

     

    Komentari (0)
    Loading