ČETIRI MESECA ŽIVELA BEZ SRCA Tinejdžerka sa samo 14 godina je postala medicinski fenomen

K.Ć Vesti 21.02.2023 08:10 0

Četrnaestogodišnja Džana Simons iz Sjedinjenih Država živela je bez srca. Devojčica iz Južne Karoline postala je fenomen u svetu medicine. Šta je nateralo tinejdžerku da preživi bez organa više od 100 dana? Pročitajte priču o najmlađem detetu na svetu koje je preživelo tako težak test i dobilo šansu za drugi život

ČETIRI MESECA ŽIVELA BEZ SRCA Tinejdžerka sa samo 14 godina je postala medicinski fenomen

Shutterstock

Posle 4 meseca bez srca i uspešne transplantacije, devojčica se vratila kući

Dilatirana kardiomiopatija je bolest koja uzrokuje nenormalan rad srca. U svom toku, mišićna vlakna se istežu, što rezultira stanjivanjem srčanog mišića. Situacija postaje još ozbiljnija kada je u pitanju srčana insuficijencija i ventrikularna disfunkcija. Konačna posledica bolesti može biti smrt pacijenta.

Četrnaestogodišnja Džana Simons suočila se sa takvom bolešću. Tinejdžerka je podvrgnuta neobičnoj terapiji koja joj je omogućila da preživi bez srca četiri meseca.

Značajno slabljenje i uvećanje srca 14-godišnje Amerikanke zahtevalo je hitnu odluku o transplantaciji. Nažalost, prvi pokušaj transplantacije u dečjoj bolnici Holtz u Majamiju bio je neuspešan. Srce prvog donora se nije primilo i zahtevalo je hitno uklanjanje. Da bi se izborila za svoj život, Džana Simons je morala da pokuša još jednom. Međutim, to nije bilo moguće odmah - devojčici je bio potreban funkcionalni organ, koji je zamenjen radom dva specijalna uređaja. Tako da je morala da sačeka nedefinisani organ koji bi mogao da zameni njeno pravo srce.

Tinejdžerka je živela bez srca četiri meseca. Vitalne funkcije su podržavane srčanim pumpama, koje su delovale kao zamena za organ. Aparat je bio veličine fotokopir aparata, pa kada je devojčica želela da izađe na svež vazduh, šetnju je pratilo čak pet asistencija koje su pomagale devojčici da se kreće i nosi pumpe.

Slučaj Džane Simons postao je medicinski napredak

Pored proširene kardiomiopatije, četrnaestogodišnjakinja je patila i od drugih stanja. Borila se sa otkazivanjem jetre i bubrega i gastrointestinalnim krvarenjem. Uprkos njenoj mladosti, život joj nije bio naklonjen. Na sreću, zahvaljujući spremnosti da se bori, donevši odluku o primeni specijalizovanih pumpi, devojka je imala šansu da preživi. Na kraju, druga operacija transplantacije srca bila je uspešna. Specijalisti su sa zadovoljstvom objavili da je novi organ zaživeo i da počinje da radi kako treba, a prognoza je zaista dobra. Međutim, ima oko 50 odsto. šanse koje ukazuju da će oko 13 godina nakon transplantacije (u dobi od 30 godina) devojčica morati da se podvrgne još jednoj transplantaciji.

Dan nakon transplantacije srca, Džana Simons je takođe bila podvrgnuta transplantaciji bubrega. Pokazalo se da je volja za životom jača od iscrpljujućih bolesti i teške borbe za bolje sutra. Kardiolozi i hirurzi su bili začuđeni što je devojčica toliko dugo izdržala bez srca, spojena samo na uređaj koji je održavao stalnu cirkulaciju krvi. Obično pacijenti koji se ovim metodom održavaju u životu imaju ovaj organ u telu, zbog čega je njen slučaj za medicinare postao još fascinantniji. Tinejdžerka je postala fenomen i prvo dete koje je učinilo ovo čudo. Drugi podjednako šokantan slučaj je priča odraslog pacijenta iz Nemačke koji je živeo bez srca 9 meseci.

Nakon uspešne transplantacije, tinejdžerka je uspela da se vrati svom domu i porodici koja je željno čekala. Džana Simons je više puta pričala svoje iskustvo u bolnici, kada je četiri meseca živela bez srca i kada je bila podržana posebnim uređajem. Kako sama priča, uvek je bila zabrinuta zbog kvara pumpi u nekom trenutku. Pošto nije imala srca u sebi 118 dana, sebe je nazvala "lažnom osobom".

Komentari (0)
Loading