"Halo policija, žena mi kaže da sam šonja": Muškarci u Srbiji odgovorili da li trpe nasilje od ŽENA i da li bi ga ikada prijavili

Vesti 11.03.2022 08:30 0

Prema dominantnim stereotipima, reklo bi se da žene ne mogu seksualno da zlostavljaju muškarce, ali prema rezultatima nedavne, opsežne studije, koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, oko dve trećine muškaraca koji prijave seksualni napad kažu da su ih "napastvovale" žene

"Halo policija, žena mi kaže da sam šonja": Muškarci u Srbiji odgovorili da li trpe nasilje od ŽENA i da li bi ga ikada prijavili

Shutterstock

Činjenica je, koju potvrđuje i statistika Ujedinjenih nacija, da ogromna većina prijava za porodično nasilje potekne od žena. Za života, trećina svih žena i devojaka doživi neko fizičko ili seksualno nasilje. 

Značajno manje česti, i manje komentarisani, jesu napadi na muške partnere i članove porodice. Porodično nasilje nad muškarcima je tabu tema u mnogim društvima, a žrtve često moraju da vode bitku same.

Prema dominantnim stereotipima, reklo bi se da žene ne mogu seksualno da zlostavljaju muškarce, ali prema rezultatima nedavne, opsežne studije, koju je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, oko dve trećine muškaraca koji prijave seksualni napad kažu da su ih "napastvovale" žene.

- Način na koji ljudi pričaju o muškarcima i zlostavljanju mora da se promeni. Kada znamo sve te stereotipe o muškarcima, jasno je da je njima teže da se požale kada su žrtve - kaže Lari Stempl, profesorka prava na UCLA

E sad, to su podaci koji važe za Ameriku, a kakva je situacija u Srbiji? Upravo je baš ova tema bila povod polemike na društvenim mrežama, pa je na Reditu, postavljeno pitanje "Da li bi vi kao muškarci prijavili zlostavljanje koje učinjeno nad vama od lica ženskog pola ili bi krili to zbog vaše "muževnosti" i ugleda u društvu?"

Ovo pitanje postavio je muškarac, koji je ispod pitanja dodao komentar: "Pretpostavljam da bi vi prijavili, ali većina muškaraca ne bi prijavilo to uključujući i ja lično, zbog našeg čudnog i zaostalog mentaliteta".

 

 

Pitanje je izazvalo buru komentara.

 "Pa zavisi brt, da krene sekirom na mene prijavio bih hahahaha, a ovako da je neki šamar, tako neka mala stvar ili psihičko zlostavljanje, ne bih prijavio policiji, ali društvu bih rekao, mislim da nema tu šta sramotno, nisam neki egocentrik da se tripujem tu sad kao nešto" - rekao je jedan jedan mladić, a drugi je dodao:

"Ni u ludilu, naročito u maloj sredini je to bukvalno socijalni suicid. Žene gotovo nikad ne prijavljuju silovanje upravo iz tog razloga, ako prijave moraju da se sele. Ne radi se o muževnosti, radi se o tome da će Rade i Mile to da ispričaju svima, ne samo komšijama i rodbini, vec poslodavcima, kolegama, ma mogu da zamislim koji pakao."

Takođe, bilo je i onih koji nisu jasno razumeli o kojoj vrsti nasilja se radi i kako to može da se prijavi.

"A kako prijaviš to psihičko nasilje? Halo policija, evo žena mi kaže da sam šonja i da je njena majka bila u pravu? Ozbiljno pitam. Kakvo je to nasilje i kome se to prijavi?"

Takođe, drugi korisnik je napisao, da zlostavljanje ne poznaje pol.

"To je ono, ako prijavim, ima da mi se smeje komsija Pera ili Mika. Zlostavljanje je zlostavljanje, bilo s muške li ženske strane. Slično je i kod suicida, muškarac kao da ne sme da ispolji mentalne probleme, depresiju, anksioznost, brže bolje će neko dotrčati i reći, glavu gore, ti si muško, nema cmizdrenja. Na mnogo toga je uticao i feminizam i ostale sekte. Nikad nemoj zabrakidirati emocije i ono sto osećas, kad tad će te pojesti. Ako postoji problem, prijavi, nije kao da nema previše ludih zena, kao i likova. Zar je pol bitan kada je u pitanju zlostavljanje? Sve najbolje ti zelim."

Ipak, jedna od korisnika je pokušao i da da konkretno rešenje.

"Napustiti toksičnu vezu je najbolje rešenje. Negde sunce mora da zađe da bi negde svanulo. Biti rob veze je najgore rešenje i vodi ka nesretnom životu."

A šta vi mislite o tome? Da li i muškarci trpe nasilje i da li ih je sramota da o tome javno pričaju?

 

 

 

Komentari (0)
Loading