„Neka mi se smeju, ja uživam“: Beograđanke koje imaju preko 60 godina uče prve baletske korake za svoju dušu (VIDEO)

Vesti 22.10.2024 19:55 0

Baletske piruete više nisu samo rezervisane za mlade. Prve korake u roze baletankama sada mogu da naprave i dame u zrelim godinama.

Balet za seniore

Alo! Vladimir Marković

Većina devojčica sanja o tome da postanu balerine i da na pozornici izvode savršene piruete u roze haljinicama i baletankama. Ali život ih često odvede na drugu stranu i nikada ne ostvare taj san. Neke čak nemaju priliku ni da nauče osnovne baletske pokrete.

Prvi baletski koraci u poznim godinama

Na sreću, baletske piruete više nisu samo rezervisane za mlade. Prve korake u roze baletankama sada mogu da naprave i dame u zrelim godinama. U ustanovi kulture „Božidarac“, u Beogradu, sve one koje su propustile da to urade u detinjstvu, mogu da ostvare svoj san. Svakog četvrtka u podne, održava se radionica baleta za seniore.

Balet za seniore

Alo! Vladimir Marković

 

Žene preko 60 godina imaju priliku da uplove u svet igre. Nekadašnje bankarke, arhitekte, vaspitačice, profesorke, medicinske sestre odlučile su da nauče prve baletske korake u poznim godinama, sebi za ljubav. Mi smo prisustvovali jednom njihovom času i videli koliko uživaju u učenju novih pokreta, kako se lepo zabavljaju i druže (pogledajte video).

 

 

 

 

Pokreti su prilagođeni starijim osobama

Radionicu baleta za seniore je osmislila i vodi instruktorka baleta i balerina Drina Pešić, koja je za „Naj Ženu“ rekla da je očarana pozitivnom energijom dama koje dolaze da uče balet.

„Oduševljava me njihova energija i želja da nauče nešto novo. U početku su bile malo uplašene da li će uspeti da savladaju baletske vežbe, a onda su shvatile da su sve vežbe i pokreti laki i prilagođeni njihovim godinama i osobama koje nemaju iskustvo u klasičnoj baletskoj igri“, rekla je Drina Pešić, instruktorka.

 

Drina Pešić

 

 

 

 

 

 

 

Drina Pešić/Foto: Alo! Vladimir Marković

 

 

 

Objasnila nam je i kako izgleda jedan čas baleta za seniore: „Počnemo sa vežbama zagrevanja, od prstiju na rukama do prstiju nogu. Učimo osnovne pozicije baleta i lakše skokove. Žene koje dolaze na radionicu odlično to usvajaju. Zahvaljujući baletskim vežbama, postižu bolju pokretljivost celog tela“, objasnila je Drina za „Naj Ženu“.

Najvažnije je da se sve polaznice radionice baleta za seniore posle časa osećaju poletno, srećno i opušteno.

„Balet je moja velika želja iz detinjstva“

Drina i divne dame koje uče prve baletske korake u poznim godinama rekle su nam da se lepo druže i planiraju da naprave javni čas i da pozovu svoju decu i unuke, da vide kako njihove bake igraju balet. Neke od polaznica su opisale svoje utiske za „Naj Ženu“:

Balet za seniore

Alo! Vladimir Marković

 

Radmila Stamevski, 72 godine

„Upisala sam radionicu baleta za odrasle, jer želim da budem aktivna i da uradim ono što nisam uspela u životu. U toku odrastanja i školovanja sam bila orijentisana ka prirodnim naukama, ali sam oduvek volela umetnost, muziku, pokret, balet. Zato sam odlučila da dođem na ovu radionicu. Nije mi teško, ali jeste zahtevno.“

Balet za seniore

Alo! Vladimir Marković

 

Nevenka Pančić, 68 godina

„Balet je moja velika želja iz detinjstva. Moja porodica se smejala kada sam rekla da ću upisati radionicu baleta, a ja mislim da nikad nije kasno da ostvarim svoj san. Neka se smeju, ja uživam. Teže je nego što sam mislila, ali je zadovoljstvo veliko. Naučila sam neke pozicije u baletu koje sam do sada samo gledala na pozornici“.

Balet za seniore

Alo! Vladimir Marković

 

Kristina Katić, 64 godine

„Moja porodica još uvek ne zna da učim balet. A mislim da se neće ni iznenaditi kad saznaju, jer sam oduvek volela balet i kao mala sam išla u baletsku školu. Trenutno mi je najzanimljivija španska igra koju smo danas učili,“ rekla je Kristina za "Naj Ženu“.

.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svekrva me razbesnela pred porođaj! Evo šta je htela da uradi! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading