Godinama nije dobijala menstuaciju, a onda je doživela pravi šok na pregledu: Ultrazvuk je pokazao nešto neočekivano

Tatjana Badarević Vesti 17.09.2024 20:52 0

Ešli Grejem je dijagnostikovan MRKH sindrom, stanje u kojem materica i polni organ mogu biti nerazvijeni ili odsutni, dok spoljašnje genitalije izgledaju normalno.

Ešli Rajli

Printscreen/Instagram

 

Ešli Rajli, 21-godišnjakinja iz Zapadne Australije, otkrila je da joj se materica razvila iako nikada nije prošla kroz pubertet, piše New York Post. Naime, tokom osnovne škole primetila je da njene prijateljice menstruiraju, dok se njoj to nije dogodilo. Tek sa 16 godina obratila se majci i tetki, koje su je odvele lekaru.

Ultrazvuk je pokazao da nema matericu niti grlić materice, a vaginalni kanal joj je bio skraćen. Dijagnostikovan joj je MRKH sindrom, stanje u kojem materica i polni organ mogu biti nerazvijeni ili odsutni, dok spoljašnje genitalije izgledaju normalno.

Ešli Rajli

Printscreen/Instagram

 

 

Nakon pet godina hormonske terapije, Ešli je bila iznenađena kad je na poslednjem ultrazvuku otkrila da je njena materica počela da se razvija. Specijalista je rekao da bi mogla zatrudneti uz IVF, budući da su njeni jajnici slabo aktivni.

„Poslednji ultrazvuk bio je unutrašnji i lekari su rekli: "Evo tvoje materice. Bila sam u šoku“, opisala je Ashley za news.com.au.

Osim toga, rendgen je pokazao skoliozu uzrokovanu hormonima i da njena gustina kostiju odgovara 14-godišnjoj osobi. Ešli je sada redijagnostikovana s hipogonadotropnim hipogonadizmom poznatim i kao hypo hypo, stanjem gde jajnici proizvode vrlo malo polnih hormona zbog problema s hipofizom.

Ona sada deli svoje iskustvo na TikToku kako bi informisala druge i probudila svest o ovom poremećaju.

Bonus video:

 

@najzena.rs “Nisam je ni pogledala” Beograđanka ostavila bebu u porodilištu #najzena #zena #fypシ #fypシ゚viral #fyp #foryou #foryoupage #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading