Otklanja i najtvrđi kamenac, a ne košta ni 50 dinara: Utrljajte, ostavite da odstoji, ali na jedno morate obratiti pažnju

Nedeljko Tišanović Vesti 09.09.2024 09:55 0

Neverovatno deluje...

Čišćenje slavine

Shutterstock

Reč je o prirodnom sredstvu koje možete sami napraviti, ali treba paziti da ne stoji na osetljivim površinama duže od dva minuta zbog svoje kiselosti, jer može doći do oštećenja.

Kamenac je česta pojava na mestima gde se redovno koriste kuvala za vodu, tuševi, slavine i WC šolje. To su tvrde bele naslage koje liče na kredu i nastaju zbog velike količine kalcijum karbonata.

Čišćenje kamenca može biti veliki izazov jer se brzo nakuplja, ali se lako može ukloniti korišćenjem proizvoda koji svi imamo kod kuće, piše Express

Nansi Emeri, stručnjakinja za čišćenje iz Tap Warehouse-a, otkrila je kako da očistite metalne slavine koristeći prirodnu metodu – sok od limuna.

Da biste se oslobodili kamenca na slavinama, morate napraviti smesu soka od limuna i vode u razmeri 75:25. Uzmite meki sunđer i nežno utrljajte sve na slavinu, ostavljajući da smesa otopi naslage kamenca dva minuta. Nakon toga, slavinu temeljno isperite vodom — kaže ona.

Za površine sa posebnom završnom obradom, kao što su brušeni mesing, mat crna ili hrom, posebno je važno izbegavati korišćenje jakih hemikalija, što uključuje i sirće, dodala je.

Smesa vode i limuna je takođe vrlo kisela, pa pazite da ne stoji na površinama duže od dve minute — dodaje.

Takođe, kada isperete površinu, dobro je da je polirate suvom krpom od mikrovlakana. To će dodati sjaj, ali i pomoći u sprečavanju stvaranja novih naslaga kamenca — zaključuje Emery


Bonus video: 

Komentari (0)
Loading