Koji paradajz je zdraviji - svež ili kuvani? Odgovor će vas iznenaditi

Slobodanka Ćorić Vesti 06.09.2024 13:28 0

Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i može smanjiti rizik od različitih bolesti, uključujući rak prostate i kardiovaskularne bolesti

zimnica

Shutterstock

Kada se raspravlja o nutritivnim vrednostima paradajza, često se postavlja pitanje koji je oblik zdraviji – svež ili kuvani? Iako je svež paradajz često percipiran kao najzdravija opcija zbog svoje sočnosti i visokog sadržaja vitamina, odgovor na ovo pitanje može iznenaditi mnoge.

Svež paradajz

Svež paradajz je bogat vitaminima, minerali i antioksidantima. Sadrži vitamin C, vitamin A, kalijum i folnu kiselinu, kao i značajne količine vlakana. Osim toga, svež paradajz je dobar izvor likopena, snažnog antioksidanta koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i može smanjiti rizik od različitih bolesti, uključujući rak prostate i kardiovaskularne bolesti.

Međutim, likopen u svežem paradajzu nije uvek lako dostupan organizmu. U nekim slučajevima, vitamini i minerali u svežem paradajzu mogu biti manje dostupni zbog prisustva nekih anti-nutrijenata koji mogu ometati njihovu apsorpciju.

Kuvani paradajz

Kuvani paradajz, koji se nalazi u proizvodima poput paradajz sosova, čorbi i paste, donosi neke iznenađujuće prednosti. Tokom kuvanja, likopen se oslobađa iz ćelijskih zidova paradajza i postaje mnogo biološki dostupniji. Istraživanja pokazuju da kuvani paradajz može sadržati veće koncentracije likopena u poređenju sa svežim paradajzom. Likopen se smatra veoma korisnim zbog svojih antiinflamatornih i antioksidantnih svojstava.

Kuvanje paradajza takođe može poboljšati apsorpciju drugih hranljivih materija, poput beta-karotena. Takođe, kuvanje može smanjiti nivo nekih prirodnih anti-nutrijenata koji ometaju apsorpciju minerala, čineći hranljive materije u kuvanoj verziji paradajza lakše dostupnim organizmu.

Oba oblika paradajza imaju svoje prednosti. Svež paradajz je izvrstan izvor vitamina i vlakana, dok kuvani paradajz nudi koncentrisanije količine likopena i poboljšanu dostupnost hranljivih materija. Idealno je uključiti oba oblika u ishranu kako bi se maksimizirali nutritivni benefiti paradajza. Tako, dok je svež paradajz odličan za salate i grickanje, kuvani paradajz je sjajan za pripremu raznih jela i sosova. Uživanje u obe varijante može vam pomoći da dobijete sve prednosti koje paradajz nudi.

Komentari (0)
Loading