Kada se raspravlja o nutritivnim vrednostima paradajza, često se postavlja pitanje koji je oblik zdraviji – svež ili kuvani? Iako je svež paradajz često percipiran kao najzdravija opcija zbog svoje sočnosti i visokog sadržaja vitamina, odgovor na ovo pitanje može iznenaditi mnoge.
Svež paradajz
Svež paradajz je bogat vitaminima, minerali i antioksidantima. Sadrži vitamin C, vitamin A, kalijum i folnu kiselinu, kao i značajne količine vlakana. Osim toga, svež paradajz je dobar izvor likopena, snažnog antioksidanta koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i može smanjiti rizik od različitih bolesti, uključujući rak prostate i kardiovaskularne bolesti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Međutim, likopen u svežem paradajzu nije uvek lako dostupan organizmu. U nekim slučajevima, vitamini i minerali u svežem paradajzu mogu biti manje dostupni zbog prisustva nekih anti-nutrijenata koji mogu ometati njihovu apsorpciju.
Kuvani paradajz
Kuvani paradajz, koji se nalazi u proizvodima poput paradajz sosova, čorbi i paste, donosi neke iznenađujuće prednosti. Tokom kuvanja, likopen se oslobađa iz ćelijskih zidova paradajza i postaje mnogo biološki dostupniji. Istraživanja pokazuju da kuvani paradajz može sadržati veće koncentracije likopena u poređenju sa svežim paradajzom. Likopen se smatra veoma korisnim zbog svojih antiinflamatornih i antioksidantnih svojstava.
Kuvanje paradajza takođe može poboljšati apsorpciju drugih hranljivih materija, poput beta-karotena. Takođe, kuvanje može smanjiti nivo nekih prirodnih anti-nutrijenata koji ometaju apsorpciju minerala, čineći hranljive materije u kuvanoj verziji paradajza lakše dostupnim organizmu.
Oba oblika paradajza imaju svoje prednosti. Svež paradajz je izvrstan izvor vitamina i vlakana, dok kuvani paradajz nudi koncentrisanije količine likopena i poboljšanu dostupnost hranljivih materija. Idealno je uključiti oba oblika u ishranu kako bi se maksimizirali nutritivni benefiti paradajza. Tako, dok je svež paradajz odličan za salate i grickanje, kuvani paradajz je sjajan za pripremu raznih jela i sosova. Uživanje u obe varijante može vam pomoći da dobijete sve prednosti koje paradajz nudi.