Može ugroziti zdravlje i izazvati požar: Šta sve krije ova lepa, ali opasna biljka koju mnogi koriste za dekoraciju

Slobodanka Ćorić Vesti 29.07.2024 09:02 0

Često se može videti u stambenim enterijerima, koristi se za dekorisanje prostora tokom važnih događaja, ali i za uređenje okućnica

dvorište

Shutterstock

Poslednjih godina društvene mreže preplavljene su fotografijama pampas trave. Ova impozantna biljka iz porodice trava, sa svojim lepršavim "perjem" privlačnih boja, od srebrnaste do ružičaste, izgleda toliko moćno da se već godinama koristi za dekoraciju.

Često se može videti u stambenim interijerima, koristi se za dekorisanje prostora tokom važnih događaja, ali i za uređenje okućnica. Vrtlari je posebno vole jer je lako održavati, a sa visinom od dva i više metara pruža prekrasan zaklon od komšija. Manje je poznato da pampas trava nije toliko savršena kao što se na prvi pogled čini: osim što se agresivno širi i potiskuje autohtone biljke, predstavlja opasnost od požara, smanjuje biodiverzitet i može izazvati alergijske reakcije.

Dr. James Miller iz Šumarske službe SAD-a rekao je, piše House Digest, da koren jedne biljke može zauzeti oko 100 kvadratnih metara podzemnog prostora. Takođe, biljka u proseku može proizvesti više od 400.000 semenki tokom svog života, ponekad čak i do 840.000. Ova suva superlagana zrna dužine 1 do 3 milimetra uz pomoć vetra mogu preći velike udaljenosti i puštati korenje na drugim lokacijama. Stoga bi preporuka bila držati se ženskih pampas trava, po mogućstvu u uzdignutim gredicama ili posudama, uz obavezno orezivanje perja pre nego što se stvore semenke.

pampas trava

Shutterstock

 

Takođe, dobro je znati da perje, kada se osuši, postaje lako zapaljivo, pa se ne preporučuje držati biljku u područjima podložnim šumskim požarima, ali ni u blizini elemenata poput ložišta ili mesta za kuvanje.

Još jedna loša vest: pampas trava menja profil tla. Istraživanja su pokazala značajan pad nivoa azota u područjima sa ovom biljkom, u poređenju sa nezahvaćenim područjima.

Takođe predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. House Digest piše kako ove trajnice ispuštaju velike količine polena u vazduh kako bi podstakle oprašivanje, a taj vetrom nošen polen izaziva alergijske reakcije, poput napada kašlja, kijanja i curenja nosa, a može izazvati i iritaciju očiju. Poznato je da pogoršava već postojeća zdravstvena stanja poput polenske groznice i astme, a ako se dodirne, njeno oštro lišće može povrediti, stvoriti upalne osipe i rane.

Kao da to nije dovoljno, pampas trava predstavlja odlično utočište za razne štetnike, od zmija do štakora, pa se preporučuje orezivanje iznad tla, ali obavezno uz rukavice, majicu dugih rukava i sličnu zaštitu, kako od potencijalnih skrivenih životinja, tako i od same pampas trave, piše Jutarnji List.

Komentari (0)
Loading