Jaja su osnovni sastojak u mnogim jelima i dezertima, ali je važno znati kako ih pravilno razbiti kako biste izbegli zdravstvene rizike.
Stručnjaci upozoravaju da je razbijanje jaja na oštrim ivicama činije ili šerpe rizično, jer delovi ljuske mogu upasti u unutrašnjost jajeta, čime se povećava rizik od kontaminacije bakterijama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ovaj rizik je posebno prisutan kod jaja koja se ne kuvaju dovoljno, kao što su jaja "na oko" ili mekano umešana, jer se bakterije ne uništavaju tokom pripreme.
Da biste izbegli ove probleme, najbolje je da jaje razbijete udarajući ga čvrsto rukom o ravnu, stabilnu površinu poput kuhinjske radne ploče.
— Jedan čvrst udarac i jaje će se razbiti, lako otvoriti, a žumanac i belanac će ispasti napolje, sve to dok izbegavate da se ljuska rasprši u milion delova, da delovi ljuske završe u jajetu, da se žumance razbije ili da se bakterije s spoljašnjeg dela ljuske unesu u žumance ili belance — objasnio je stručnjak za The Kitchen.
Bonus video: