Niko ih ne čisti, a puni su prljavršina: Evo kako da očistite 6 predmeta u svom domu, postupak nikad lakši

Vesti 31.08.2024 16:34 0

Sledeći put kada odete po krpu, metlu, ili četku, možda biste želeli da razmislite o tome da im pružite temeljno pranje...

pod

Shutterstock

U kući ima mnogo toga za čišćenje. Prostori ili stvari koje vam verovatno prvo padaju na pamet su veći prostori kao što je vaše kupatilo ili glavni uređaji poput vaše pećnice. Ali jedna velika kategorija koja se često zanemaruje je vaš stvarni alat za čišćenje.

To su oni neopevani heroji koji vam pomažu da izribate, obrišete i očistite sve stvari u vašem domu. I da, te stvari zaista treba da se čiste... i to prilično često!

žena

Shutterstock

 

Dakle, sledeći put kada odete po krpu, metlu, ili četku, možda biste želeli da razmislite o tome da im pružite temeljno pranje.

Evo kako da to uradite:

Metle

Ponekad se toliko zanesemo da zaboravimo da je našim metlama potrebna nega! Nakon svakih nekoliko upotreba, uklonite prašinu i dlake starim češljem sa širokim zupcima. Svakih nekoliko nedelja potopite metlu u kantu tople vode i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova i protresite je. Isperite je vodom i ostavite da se osuši 24 sata pre nego što je ponovo upotrebite. Kada se deo kojim se mete izliže, zgrabite makaze i podrežite krajeve.

Mopovi

Bacite deo mopa koji dodiruje pod na pranje na nežni ciklus i osušite na vazduhu. Ako se ne pere mu mašini, onda ćete morati da ga operete ručno. Počnite tako što ćete prstima ukloniti sve velike ostatke i skvasiti deo vodom. Zatim napunite kantu toplom vodom i nekim blagim deterdžentom ili nekoliko kapi deterdženta za suđe. Potopite krpu i ostavite je da upija 10 do 15 minuta. Isperite je pod tekućom vodom da biste isprali višak sapuna i prljavštine, a zatim ga okačite da se potpuno osuši pre nego što ga odložite.

Četke za posuđe

Ovim predmetima je potrebna dobra kupka sa sapunom pre nego što odete u krevet. Napunite posudu toplom vodom i nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova i pustite četke da upiju 10 do 15 minuta. Ovo će osloboditi prljavštinu i masnoću. Zatim možete rukama (sa rukavicama za pranje sudova, ako želite) da pročešljate deo koji uklanja prljavršinu sa sudova pre nego što ih isperite. Ako je četka plastična, možete je oprati u mašini za pranje posuđa.

Sunđeri

Sunđeri se moraju zameniti najmanje svake dve nedelje. Oni mogu da sadrže tone bakterija, do 54 milijarde po kubnom centimetru, kaže studija iz 2022. godiine, i nikakvo čišćenje ih neće učiniti bezbednim za dugotrajnu upotrebu. Tokom njihovog kratkog životnog veka, obavezno temeljno isperite sunđere nakon svake upotrebe i stavite ih u držač tako da mogu se potpuno osušiti. 

Krpe od mikrovlakana

Sakupite svoje prljave, prašnjave, natopljene i grube krpe i bacite ih sve u veš mašinu (držite ih odvojeno od svega ostalog da ne zaprljaju, recimo, vaše bele peškire za kupanje ). Koristite hladno ili toplo podešavanje i blagi deterdžent. Izbegavajte omekšivače, jer mogu učiniti da vlakna vremenom manje upijaju. Osušite ih na vazduhu ili na najblažem podešavanju da se vlakna ne bi istopila.

Četke za toalet

Četku za toalet treba očistiti nakon svake upotrebe, a držač treba dezinfikovati mesečno. Nakon što ste očistili wc šolju i isprali je, očistite četku u čistoj vodi. Zatim pričvrstite ručku ispod daske tako da četka bude okačena iznad wc šolje. Poprskajte četku hidrogen peroksidom, okrećući četku dok to radite kako biste bili sigurni da ćete naprskati celu površinu. Ostavite da stoji 30 minuta pre nego što ponovo isperite i isperite četku u čistoj toaletnoj vodi. Na kraju obrišite ručku maramicom za dezinffekciju, savetuje Real Simple.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Kako brzo oljuštiti pečene paprike za ajvar 🌶️ #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading