Da li kafa sme da se podgrejava? Stručnjak otkriva da li je to pametno, a evo kako to utiče na sam ukus napitka

Tatjana Badarević Vesti 17.08.2024 12:29 0

Podgrejavanje bilo koje vrste, na šporetu ili u mikrotalasnoj peći, doprineće gorčini kafe.

kafa

Shutterstock

 

Mnogi ljudi ne vole da piju hladnu kafu pa je zbog toga podgrejavaju u mikrotalasnoj ili na šporetu. No, kafa nakon toga ima gorči okus, piše Southern Living.

"Nažalost, glavni razlog zašto podgrejana kafa ima gorak ukus je hemijska reakcija koja je neizbežna, bez obzira na to kakva je kafa, kako je kuvate ili zagrejavate. Ovaj proces će vašu kafu učiniti gorčom. Čak i ako ne zagrete kafu, već je samo ostavite da odstoji dugo vremena, to se događa", objasnio je stručnjak za kafu iz Ryan Ludwig firme iz Counter Culture Coffee.

"Hlorogena kiselina se s vremenom razgrađuje na kininsku i kafenu kiselinu. Zagrejavanje vaše kafe ubrzava ovaj proces, razlažući hlorogenu kiselinu mnogo brže. Nažalost, obe imaju gorak ukus. Za referencu, kininska je ista kiselina koju ćete pronaći u toniku te joj daje karakterističan gorak ukus", rekao je.

kafa

Shutterstock

 

 

Kako podgrejati kafu?

Podgrejavanje bilo koje vrste, na šporetu ili u mikrotalasnoj peći, doprineće gorčini. Ako vi, poput većine ljudi, stavljate hladnu šoljicu kafe u mikrotalasnu peć, to bi mogao biti najbolji način da je podgrejete ako morate.

"Zagrejavanje u mikrotalasnoj peći ima jednu prednost: brzo je. Zagrejavanje vaše kafe uzrokuje da svi spojevi dobrog ukusa i mirisa iz napitka brže pobegnu. Ako kafu grejete na šporetu duže vreme, izgubićete više tako da ako morate podgrejati, mikrotalasna je verovatno bolja opcija", pojasnio je Ludvig.

Grejna ploča na aparatu za kafu ima isti učinak na taj napitak kao i podgrejavanje u mikrotalasnoj peći ili na šporetu. Najbolje što možete učiniti je uložiti u visokokvalitetnu termo šoljicu koja vašu kafu može duže održati toplom.

"Ukus se i dalje malo po malo razgrađuje tokom celog tog vremena, ali ga ne ubrzavate zagrejavanjem", upozorio je Ludvig.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading