Vaš dom više neće biti poput saune: Jeftini trikovi koji će vam pomoći da ga rashladite, a nije u pitanju klima

Tatjana Badarević Vesti 14.08.2024 10:46 0

Ako ne možete zaspati zbog nesnosnih vrućina, ove prirodne metode pomoći će vam da stvorite osvežavajuću oazu, a nećete morati da potrošite mnogo novca.

vrućina

Shutterstock

 

Visoke temperature tokom letnjih meseci mogu pretvoriti domove u prave "saune", posebno kada su klima uređaji i ventilatori izvan dosega.

Toplotni talas često izaziva nelagodu i iscrpljenost, ali postoje delotvorni načini kako rashladiti prostorije koristeći se prirodnim metodama. Umesto oslanjanja na tehnologiju, jednostavni trikovi poput prirodne ventilacije, korišćenja vlažnih krpa i promene dnevnih rutina mogu doneti preko potrebno osveženje.

Kako rashladiti prostorije bez klime

Isključivanje elektroničkih uređaja te korišćenje biljaka za stvaranje hladnijeg okruženja, dodatno mogu pomoći u snižavanju temperature. Ovi  koraci su ekološki prihvatljivi, a mogu i znatno smanjiti troškove energije. S obzirom na sve učestalije ekstremne vrućine, važno je znati kako se prilagoditi i koristiti dostupne resurse. S nekoliko jednostavnih mera, moguće je osigurati da vaš dom ostane ugodno utočište i tokom najtoplijih dana.

vrućina

Shutterstock

 

 

Kako leta postaju sve toplija, a računi i dalje rastu, mnogi ljudi traže načine kako rashladiti svoj dom bez značajnog povećanja računa za struju.

Obojite svoj krov u belo

Jeftinije rešenje za održavanje hladnoće vašeg doma moglo bi biti farbanje vašeg krova u belo i dodavanje posebnog reflektirajućeg premaza na vrh. To će smanjiti toplotu apsorbovanu kroz vaš krov delujući kao toplotni štit. Boja i reflektirajući premaz obično koštaju oko 235 evra, a obično snize temperaturu u vašem domu do pet stepeni.

Zaustavite dopiranje vrućine

Dodavanje zavesa visokog kvaliteta pristupačan je način za blokiranje toplote. Oni mogu koštati od 18 do 120 evra, zavisno od veličine i boje, i delotvoran je način za sprečavanje ulaska toplote u vaš dom. To bi moglo i smanjiti vaše račune do 35 evra godišnje.

vrućina

Shutterstock

 

 

Razmislite i o boji i vrsti zavesa. Svetle roletne i zavese od deblje tkanine najbolje blokiraju toplotu. Tokom zime ih možete zameniti tamnijima kako biste zadržali toplotu.

Biljke pomažu kod rashlađivanja doma

Ne samo da s biljkama možete učiniti da vaš dom izgleda i miriše bolje, takođe možete smanjiti unutrašnju temperaturu svog doma za čak 12 stepeni. Biljke hlade prostoriju procesom koji se naziva transpiracija, što je ekvivalent ljudskom znojenju. To uključuje biljke koje ispuštaju višak vode iz svog lišća kako temperatura raste, koja odlazi u vazduh i hladi ga.

Za najbolje rezultate isprobajte nekoliko različitih biljaka poput bostonske paprati, aloe vere ili biljke zmije.

Koristite termofor s hladnom vodom

Uzmite stari termofor, napunite ga hladnom vodom i zatim stavite u zamrzivač. Nakon što se zamrzne, možete ga koristiti za rashlađivanje gde god se nalazili u kući. Kako biste lakše utonuli u san, možete ga staviti u podnožje kreveta ili ispod jastuka, piše Real Simple.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading