Stiže toplotni talas, za vikend i preko 30: Doktorka iz Hitne pomoći upozorava, "teške kupovine" nikako

Slobodanka Ćorić Vesti 04.06.2024 14:05 0

Kako se nositi sa ekstremnim vremenskim uslovima, posebno toplotnim talasima? Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći deli korisne savete

Ivana Stefanović

Printscreen/tvpink

Posle promenljivog vremena, sa obilnim padavinama tokom juna i olujama praćenim vremenskim nepogodama, u narednom periodu nas očekuje lepo vreme i visoke temperature preko 30 stepeni. Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći deli savete za hronične bolesnike kako da se nose sa ekstremnim situacijama, posebno tokom toplotnih talasa.

Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći izjavila je za RTS da je uvek važno ponašati se umereno. Tokom ekstremnih situacija, svi pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, naročito kardiovaskularnih, treba da izbegavaju napore i "teške kupovine".

Ne nosite treške stvari

"To možda zvuči naivno, ali kada nosite teške stvari, krv ide u ruke, što može dovesti do relativne ishemije i neželjenih koronarnih događaja. Dakle, izbegavajte nošenje teških predmeta, uzbrdice, posebno kada je vlažno i vruće, jer srce tada radi pod većim opterećenjem", rekla je dr Stefanović.

Pametno bi bilo koristiti autobus ili drugi prevoz do jedne stanice bliže kući, a zatim se spustiti pešice, što je realan savet za takve pacijente, prema doktorki Stefanović. Što se tiče ishrane, preporučuje se lagana hrana, a ako se znojite, važno je nadoknaditi tečnost, jer nije neuobičajeno da pritisak opadne, napominje doktorka.

"Trebalo bi da razgovarate sa svojim izabranim lekarom, možda čak i pre toplotnog talasa, kako biste saznali kako se ponašati i da li možete smanjiti dozu lekova", zaključila je doktorka Stefanović.

Komentari (0)
Loading