Da, svima se to dogodilo: bilo da ste zaboravili da ste već posolili jelo i dodali još soli ili ste slučajno stavili previše, rezultat je isti. Međutim, postoji rešenje za spasavanje jela.
Marta Stjuart ima četiri proverene metode za rešavanje problema kada presolite jelo, kao i nekoliko saveta kako pravilno začiniti hranu.
Dodajte kiseli sastojak
Iako ovo neće smanjiti nivo natrijuma u jelu, dodavanje kiselog sastojka poput soka od limuna ili proizvoda od paradajza može neutralisati slanoću. Pronađite kiseli element koji će se uklopiti u ukus jela.
Zasladite jelo
Dodavanje malo slatkoće može neutralizovati preslanost. Smeđi šećer ili javorov sirup mogu dodati karamelizovani ukus, dok granulirani šećer pruža neutralniju slatkoću.
Dodajte mlečne proizvode
Kremasti mlečni proizvodi mogu prikriti prekomernu slanost.
Razredite ili povećajte količinu jela
Razređivanje vodom ili dodavanje više povrća, testenine ili mesa može pomoći u smanjenju natrijuma po porciji, povećavajući ukupnu količinu jela.
Trik sa krompirom
Krompir može upiti deo soli dok se kuva, ali efekat je mali. Više koristi može doneti dodavanje dodatne tečnosti nakon što krompir upije deo.
Bonus video: