Vaše ruže će biti najlepše u kraju: Obratite pažnju na 4 greške koje svi prave, mogu potpuno da unište ovo cveće

Vesti 11.08.2024 09:37 0

Preterano zalivanje retko je problem za ruže posađene u zemlji, ali kod onih u saksijama može izazvati probleme

ruže

Shutterstock

,,Zašto moje ruže ne cvetaju?“, pita se svaki baštovan u trenutku razočaranja, dok gleda svoje ruže koje ne daju očekivane cvetove. Ako ste se i vi našli u ovoj situaciji, ne brinite.

Prenosimo vam savete Gracijelinde Poulson, autorke knjige "Grace Rose Farm: Garden Roses", iskusne baštovanke koja se više od decenije profesionalno bavi uzgojem ruža.

ruže

Shutterstock

 

Ona je podelila svoje najvrednije savete za rešavanje problema sa cvetanjem.

1. Ne dobijaju dovoljno sunca

Prema Poulsonovoj, ruže su biljke koje zahtevaju puno sunca.

,,Neki tvrde da određene ruže mogu da prežive u polusenci ili delimičnom suncu, ali ja u to ne verujem. Ako vaše ruže ne dobijaju najmanje šest sati direktnog sunca dnevno, biće podložne bolestima, rastuće im dugi, tanki izdanci i cvetanje će biti minimalno“, objašnjava ona.

Ako su vaše ruže posađene u hladu, razmislite o njihovom presađivanju, ali sačekajte sezonu mirovanja kako biste povećali šanse za uspeh.

2. Ne đubrite svoje ruže dovoljno

Poulsonova ističe da ruže često procvetaju u proleće, ali zatim ne uspevaju da ponovo procvetaju tokom leta. U nekim toplim predelima to je normalno, jer biljke ulaze u fazu mirovanja, ali na drugim mestima možete produžiti vreme cvetanja redovnim đubrenjem.

ruže

Shutterstock

 

"Svakim zalivanjem dodajemo malo đubriva, što biljkama daje signal da treba da nastave sa cvetanjem“, kaže on i preporučuje organsko đubrivo i sofisticirani sistem kap po kap koji biljkama dostavlja malo rastvorljivog đubriva. Ako nemate takav sistem, možete napraviti "čaj od đubriva" kod kuće.

3. Ne orezujete svoje ruže pravilno

,,Orezivanje je od suštinskog značaja, ali mnogi ljudi ne znaju kako pravilno da orezuju svoje ruže", napominje Poulsonova. Ako ne orezujete ruže, biljka će se razvijati u divlje izdanke, što će negativno uticati na cvetanje.

Cilj orezivanja je uklanjanje mrtvog, bolesnog ili starog drveta kako bi biljka mogla da razvija nove, produktivne izdanke. "Orežite biljku na jednu do dve stope od zemlje, u zavisnosti od vrste ruže", savetuje ona.

4. Ne dobijaju pravu količinu vode

Premalo, ali i previše vode može negativno uticati na cvetanje ruža.

,,Nedovoljno zalivanje može potpuno zaustaviti cvetanje, a ako se ne zaliva duže vreme, biljka može uginuti", upozorava Poulsonova.

ruže

Shutterstock

 

Preterano zalivanje retko je problem za ruže posađene u zemlji, ali kod onih u saksijama može izazvati probleme. Proveravajte zemlju redovno kako biste bili sigurni da nije previše suva ili previše vlažna.

5. Bore sa štetočinama ili bolestima

Štetočinei bolesti, kao što su tripsi, crna pegavost i pepelnica, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje vaših ruža. ,,Program prevencije štetnika i bolesti je ključan za održavanje ruža u cvetanju“, kaže Poulsonova za Real Simple.

Nakon orezivanja ruža zimi ili u rano proleće, preporučuje se prskanje biljaka bakarnim fungicidom i hortikulturnim uljem kako bi se zaštitile od štetočina i bolesti.  

 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading