Kako da cveće na uvene dok ste na odmoru: Uz ovaj provereni trik se vaše biljke sigurno neće osušiti

Vesti 08.08.2024 20:54 0

Otkrivamo vam kako da sačuvate biljke od sušenja dok niste kod kuće desetak dana.

cveće

Shutterstock

Sezona je godišnjih odmora i ako ste odsutni 7 do 10 dana od kuće, a nema ko da vam zaliva sobne biljke, to je dovoljno vremena da se osuše. Postoji nekoliko trikova koji će pomoći da biljke ostanu lepe i zdrave.

Zamračite stan

Biljkama je potrebno više vode što više dobijaju prirodne svetlosti. Kako biste smanjili tu njihovu potrebu, premestite ih dalje od izvora svetlosti. Odmaknite ih ka unutrašnjosti sobe, spustite roletne tamo gde ulazi najviše svetlosti, navucite zavesu. Ipak, pazite da biljkama ne oduzmete svetlost u potpunosti, prostorija ne sme da bude potpuno mračna.

Ako neku biljku zalivate jednom nedeljno, a nećete biti tu dve nedelje, tu biljku premestite dalje od prozora kako biste joj produžili perod između dva zalivanja. Ali, ako imate biljku koju zalivate na dve nedelje, nju ne morate da pomerate, samo je zalijte pre nego što krenete na put.

cveće

Shutterstock

 

Spustite temperaturu

Ukoliko vam je u stan jako toplo tokom leta, a imate klima uređaj s tajmerom, podesite ga tako da svakog dana na kratko rashladi prostoriju s biljkama. Time ćete sprečiti da voda koja se nalazi u tacni ispari.

Dobro ih zalijte

Ako ćete biti odsutni nedelju dana ili manje, dovoljno je da temeljno zalijete sobne biljke pre polaska. Pustite da višak vode iscuri, tako da zemlja ostane vlažna, ali da biljke ne stoje u vodi jer bi to moglo izazvati truljenja korena. Sobne biljke koje su otporne na sušu, poput sukulenata i kaktusa će biti sasvim u redu nedelju dana bez vode. Ukoliko ćete duže biti na letovanju, postoji nekoliko načina da zadržite vlagu u zemlji: prekrijte zemlju u saksiji vlažnim novinama ili krpom kako bi što duže zadržala vlagu.

Uspavajte biljke

Kako bi biljke trošile manje vode dok niste kod kuće, treba da im usporite rast pre odlaska. To ćete uraditi tako što prestanete da ih prihranjujete nekoliko nedelja pre odlaska, zatim ih malo orežite, odstranite suvo lišće, a ako biljka cveta, možete da joj odsečete cvet ili pupoljke kako bi što manje trošila energiju, odnosno vodu za rast.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading