Ruže će vam cvetati tokom čitavog leta: Dodajte ovaj sastojak i počeće da rastu "kao lude"

Tatjana Badarević Vesti 19.07.2024 21:00 0

Ruže su kraljice vrtova, no ponekad manje cvetaju zbog onoga što nedostaje unutar zemlje.

ruže

Shutterstock

 

Iskusni baštovani poznaju jedan sastojak koji će "spasiti" njihove ruže. Naime, radi se o nečemu što će obogatiti zemlju.

Radi se o epsomovoj soli, poznatoj i kao gorka so, koja je vrlo korisna baštovanima. Ova so je bogata magnezijum sulfatom, hranljivim sastojkom ključnim za rast i razvoj biljaka, cveća, povrća, za revitalizaciju osušenih biljaka i protiv štetočina.

Prednosti ove vrste soli su razne. Zahvaljujući magnezijum sulfatu, biljke dobijaju intenzivniju zelenu boju te ona ujedno poboljšava proces klijanja, čineći biljke gušćima. Osim toga, pomaže u stvaranju većeg broja i većih cvetova.

epsom so

Shutterstock

 

 

Nil Metson, profesor s britanskog Univerziteta Kornel, naglasio je važnost pravilne ishrane biljaka.

- Biljke pokazuju znakove kada im nedostaju određene hranljive materije. Ako lišće požuti po celoj biljci, to može biti znak manjka sulfata. Ako donji listovi požute između žila, možda nedostaje magnezijuma - naveo je.

Magnezijum i sumpor su esencijalni nutrijenti, no mogu biti osiromašeni iz tla zbog preteranje sadnje i setve, što iscrpljuje tlo. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, gorka so se ne nakuplja u tlu, što znači da s njom ne možete preterivati.

ruže

Shutterstock

 

 

Ruže posebno vole gorku so, dodavanje gorke soli čini ruže jačima, povećava broj cvetova i čini cvetove većima nego kod ruža koje nisu tretirane ovim dodatkom.

Korištenjem epsom soli, vaša vrtna oaza će biti bujnija i cvetaće tokom čitavog leta, pružajući vam zadovoljstvo i uživanje u prekrasnim cvetovima.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading