Ne treba vam klima uređaj, jer možete spustiti temperaturu i bez nje: 5 trikova koji rashlađuju telo u sekundi

Nedeljko Tišanović Vesti 14.07.2024 17:30 0

Treba preživeti temperature koje nam dolaze.

Shutterstock

Shutterstock

Toplotni talas je pojam s kojim ćemo se često susretati u narednom periodu, jer je leto, temperature su visoke i svi traže načine da se zaštite od vrućine. Iako mnogi koriste klima uređaje, postoje trikovi koji mogu olakšati vrućine čak i ako nemate klimu u svom domu.

1. Fokusirajte se na temperaturu tela umesto na temperaturu u prostoriji. 

Naši preci su preživljavali bez klima uređaja, pa možemo i mi. Pijte hladne napitke, posebno vodu, tuširajte se hladnom vodom, stavljajte mokre tkanine na pulsne tačke kao što je vrat, nosite odeću od prirodnih i materijala i pored kreveta stavite posudu s hladnom vodom u koju možete staviti noge ako vas probudi vrućina usred noći.

Rashlađivanju pomaže i mokra kosa, pa je možete navlažiti. Takođe zamrznuti mali peškir koji možete stavljati na čelo, ruke ili noge. Kada se zagrije, operite ga i ponovo stavite u zamrzivač.

2. Isključite sve izvore toplote.

vrućina

Shutterstock

 

 

Smanjite upotrebu bilo kojih uređaja koji mogu zagrevati prostoriju, a u vezi sa tim prilagodite i hranu koju ćete konzumirati. Birajte hladne salate i jela koja se ne peku!

3. Kontrolišite otvaranje i zatvaranje prozora.

Preko dana, zamračite prostoriju spuštanjem roletni i zatvaranjem zavesa da biste smanjili ulazak toplote kroz prozore. Noću, ako su temperature niže, otvorite prozore da biste "promenili" vazduh u domu.

4. Birajte pametno posteljinu.

Leti izaberite pamučnu posteljinu, ili svilenu ili satensku ako želite luksuzniji osećaj. 

5. Osvežite se voćem i laganom hranom.

Napunite frižider voćem, pravite ledene poslastice, jedite povrće i izbegavajte tešku hranu. Vašem telu je potrebno dosta tečnosti i energije.

 

 

Komentari (0)
Loading