Tokom letnjih meseci, jedna od najvećih radosti je uživanje u svežem domaćem paradajzu. Evo nekoliko saveta kako da ga prepoznate:
Miris - Domaći paradajz ima intenzivan, prirodan miris koji podseća na zemlju i sunce. Ako paradajz ne miriše ništa ili ima slab miris, možda je veštački zreo.
Boja i tekstura kore - Domaći paradajz često ima nepravilnosti na kori, poput manjih brazda ili neravnina. Boja mu može varirati od svetlocrvene do tamnocrvene, ali je često dublja i živopisnija od paradajza uzgajanog u plastenicima.
Peteljka i listovi - Obratite pažnju na peteljku paradajza - ako je zelenkasta i ima malo smeđe boje, to može ukazivati da je svež i nedavno ubran. Listovi blizu peteljke obično su žućkasti ili smeđkasti kod zrelog domaćeg paradajza.
Težina - Domaći paradajz obično je teži u odnosu na svoju veličinu, što je pokazatelj da ima više soka i ukusa.