Izbacite ih momentalno: Ekspert navodi da su 3 stvari u domu najgore po naše zdravlje, posledice su zabrinjavajuće

Vesti 28.06.2024 18:02 0

Jedan predmet za domaćinstvo na koji je Bosvort upozorio svoje pratioce bio je lak za nameštaj

Čišćenje

Shutterstock

Dijetetičari, psiholozi, lekari i onkolozi imaju svoje pretpostavke o najboljim načinima za izbegavanje smrtonosne bolesti, ali u poslednje vreme se razgovoru pridružuju i TikTok stručnjaci.

Jedan od njih je Tom Bosvort, advokat i ekspert za slučajeve nezakonitih smrti.

On je nedavno snimio video kako bi podigao svest o nizu iznenađujućih predmeta za domaćinstvo koji su doprineli alarmantnoj količini dijagnoza raka.

Obraćajući se svojoj onlajn publici ove nedelje, Bosvort je objasnio da tri proizvoda izazivaju ozbiljna oštećenja jetre i nervnog sistema i da su u mnogim slučajevima jedan od vodećih uzroka raka kože i pluća.

Osveživači vazduha

Bosvort savetuje da izbacimo sve osveživače vazduha jer većina njih sadrži isparljiva organska jedinjenja (VOC) koja uključuju formaldehid.

Ova supstanca je poznata po tome što iritira oči, nos i grlo.

oči

Shutterstock

 

Osveživači vazduha mogu izazvati napade kašlja ili gušenja, što može dovesti do oticanja grla ili opekotina u plućima.

Udisanje osveživača vazduha u najgorim slučajevima može dovesti do i smrti .

Prema Ministarstvu zdravlja Nju Džersija, neke od hemikalija koje se koriste za imitiranje određenog mirisa na koji je proizvod brendiran mogu biti fatalne, na primer alfa-pinen koji uzrokuje otkazivanje bubrega.

Šamponi za tepihe

Ista je stvar i sa proizvodima za čišćenje tepiha i podova u našem domu.

tepih

Shutterstock

 

Bosvort je upozorio svoje pratioce da ovi takvi šamponi - koji imaju za cilj dubinsko čišćenje vašeg doma - ,,mogu sadržati opasne hemikalije poput perhloretilena".

On dodaje da je on kancerogen i da oštećuje jetru, bubrege i nervni sistem, a poznat je i kao tetrahloretilen ili tetrahloreten, koji je Agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država klasifikovala kao jedinjenje koje verovatno izaziva rak.

Sredstvo za poliranje nameštaja

Još jedan predmet za domaćinstvo na koji je Bosvort upozorio svoje pratioce bio je lak za nameštaj, jer većina ovih proizvoda - posebno namenjenih za čišćenje drvenog nameštaja - može izazvati ,,rak kože i pluća".

„Oni sadrže hemikalije kao što su fenol i nitrobenzin“, objasnio je on, dodajući da posledice po zdravlje mogu biti katastrofalne za one koji su dugoročno izloženi toksinima.

 

 

Prema studiji sprovedenoj 2018. godine, otkriveno je da proizvodi za čišćenje - posebno lak za nameštaj - mogu izazvati isto toliko oštećenja pluća kao pušenje 20 paklica cigareta dnevno, prenosi Tyla

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading