Nismo ni svesni šta jedemo: Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog žumanca i koliko je opasan po zdravlje

Slobodanka Ćorić Vesti 20.06.2024 11:30 0

Nismo svesni koliko može uticati na naše zdravlje zeleni krug oko kuvanog žumanca. Ovaj fenomen nije samo estetski problem već može ukazivati na promene u hemijskom sastavu

jaja

Shutterstock

Mnogi od nas vole da uživaju u kuvanim jajima za doručak ili kao deo obroka tokom dana, ali da li ste ikada primetili zeleni krug oko kuvanog žumanca i zapitali se šta on zapravo znači za vaše zdravlje?

Zeleni krug koji se formira oko kuvanog žumanca nije samo estetski problem već može ukazivati na određene promene u hemijskom sastavu jajeta koje mogu biti štetne po zdravlje. Ovaj pojavni fenomen obično nastaje kao posledica prekomernog kuvanja ili dužeg stajanja jaja u ključaloj vodi.

Prekomerno kuvanje uzrokuje reakciju između gvožđa iz žumanca i sumporovodonične kiseline, koja se oslobađa iz belanceta tokom procesa kuvanja. Ova reakcija dovodi do stvaranja feri-feritina, koji daje karakterističnu zelenu boju. Osim što može promeniti boju žumanca, ova supstanca takođe može izmeniti ukus jajeta, čineći ga gorkim ili metalnim.

Međutim, zeleni krug oko kuvanog žumanca nije samo estetski problem već može biti i pokazatelj smanjenog nutritivnog sadržaja jajeta. Prekomerno kuvanje može dovesti do gubitka hranljivih materija poput vitamina B kompleksa i esencijalnih aminokiselina, koje su važne za zdravlje organizma.

Stručnjaci savetuju da se izbegava prekomerno kuvanje jaja kako bi se očuvala nutritivna vrednost i sprečilo stvaranje zelenog kruga oko žumanca. Preporučuje se da se jaje kuva oko 7-8 minuta, u zavisnosti od veličine i poželjne konzistencije žumanca.

Komentari (0)
Loading