Čišćenje fleka od voća: Uklonite mrlje sa odeće pomoću bakinih trikova, provereno rade!

Vesti 17.06.2024 15:10 0

U letnjem periodu često nastaju fleke od svežeg voća na stolnjacima, krpama i odeći. Ovako ćete ih najlakše ukloniti.

fleke

Shutterstock

Breskve, maline, borovnice, lubenica, ostavljaju ružne fleke na odeći, koje često običnim pranjem ne mogu da se uklone. Probajte isprobane bakine trikove koji će vam pomoći u tome.

Fleke od lubenice i breskve

Ukoliko vam iscuri breskva na stolnjak ili odeću, mrlja će nestati ako je odmah natopite mlakim mlekom i potom isperete. Fleke od lubenice najlakše se uklanjaju ako upijete sok papirnatom salvetom i operete mrlju hladnom vodom.

Bobičasto voće

Odeću uprljanu mrljama od bobičastog voća, možete očistiti ako natopite kiselim mlekom ili jogurtom i ostavite da stoji ceo dan, a zatim operite uobičajeno. Ili natopite mrlju rashlađenom vodom u kojoj se kuvao oljušten krompir.

fleke

Shutterstock

 

Voćni sokovi

Mrlje od prirodnih voćnih sokova lako se skidaju sa bilo koje tkanine ako se to mesto pospe brašnom. Sveže fleke pospite brašnom i ostavite da se osuši, zatim iščetkajte i ako fleka nije potpuno nestala, isperite je pod mlazom hladne vode. Ili pripremite pastu od podjednake količine vode i sode bikarbone, i utrljajte je direktno na mrlju.

Od voćnog sladoleda

Kisela voda briše tragove voćnog sladoleda koji su česta pojava na dečjoj odeći - odmah je natopite i već nakon nekoliko minuta, fleka će izbledeti i nestati. Osušene fleke kod majica u boji, istrljajte izdrobljenom tabletom za mašinsko pranje posuđa i dodajte malo vode. Neka odstoji sat vremena. Masni ostaci sladoleda sa odeće od sintetike, mogu se skinuti mešavinom vode i alkohola.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading