Krompir će se skuvati duplo brže: Uradite ovo pre nego što ga stavite na šporet, biće mekan, a neće se raspasti

Vesti 13.06.2024 12:19 0

Iskusni kuvari su otkrili šta uvek urade pre nego što krompir stave u šerpu, kako bi se skuvao za kraće vreme.

krompir

Shutterstock

Kod nas se krompir nađe na stolu skoro svakog dana. Jedemo ga u različitim oblicima, a za većinu jela treba da se skuva – za čorbe, salate, priloge, pire. Otkrivamo vam trik koji kuvari primenjuju kako bi se krompir skuvao brže i bio ukusniji.

Držite ga u hladnoj vodi

Krompir se dugo kuva, ali iskusni kuvari su otkrili šta treba da uradite kako bi se ovo povrće brže skuvalo. Vrlo je jednostavno. Pre nego što ga stavite u šerpu, oljuštite krompir i stavite u činiju ili sudoperu. Pustite da teče hladna voda. Krompir može da stoji u posudi sa ledenom vodom, ali je bolje ako je pod mlazom. Tako treba da stoji 2-3 minuta. Nakon toga ga skuvajte. Biće gotov mnogo brže, a imaće i lepši ukus, jer neće biti gnjecav.

krompir

Shutterstock

 

Dodajte sirće u šerpu

Za ukusnije jelo od krompira, kuvari primenjuju još jedan trik - dodaju sirće. Posle 15 minuta kuvanja krompira dodajte u vodu so i malo sirćeta. Sirće pomaže krompiru da formira tanku kožicu spolja koja omogućava da zadrži oblik, odnosno da se ne raspadne. Možete da koristite bilo koje sirće, svejedno da li je alkoholno ili jabukovo, mada jabukovo može dati drugačiji miris jelu, pa je bolje da dodate alkoholno sirće. Sa sirćetom nemojte da preterujete da jelo ne bi bilo kiselo. Dovoljno je da stavite jednu kašičicu na 5 krompira.

Bonus video:

 

Komentari (0)
Loading