Smanjuju nadutost i ubrzavanju metabolizam: Doktorka tvrdi da ova 2 začina tope višak kilograma

Slobodanka Ćorić Vesti 08.06.2024 06:47 0

Mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma, povećavajući sposobnost tela da sagoreva kalorije i efikasnije koristi masti

začini

Shutterstock

Hrana koju konzumiramo igra ključnu ulogu u regulisanju našeg metabolizma, procesa kojim naše telo pretvara ono što jedemo i pijemo u energiju. Metabolizam koji dobro funkcioniše neophodan je za održavanje zdrave telesne težine i nivoa energije.

Različiti faktori utiču na brzinu metabolizma, uključujući godine, pol, genetiku i fizičku aktivnost, ali ishrana je aspekt koji se može kontrolisati. Određena hrana i začini mogu imati termogena svojstva koja prirodno pospešuju metabolizam, povećavajući sposobnost tela da sagoreva kalorije i efikasnije koristi masti.

Začini se vekovima koriste ne samo zbog svog ukusa, već i zbog svojih lekovitih svojstava. Savremena istraživanja podržavaju ideju da određeni začini mogu igrati ključnu ulogu u metaboličkom zdravlju.

Neki začini, poput cimeta i kajenskog bibera, ne samo da su bogati antioksidansima i protivupalnim spojevima, već poseduju i jedinstvena svojstva koja mogu pomoći u ubrzavanju metabolizma. Lekarka dr. Sara Bonza otkrila je još dva takva začina.

Đumbir

“Jedan od začina za koji je utvrđeno da ima pozitivan efekat na metabolizam jeste đumbir”, kaže dr. Bonza za SheFinds. Đumbir sadrži gingerol, bioaktivni spoj s termogenim svojstvima koji može ubrzati metabolizam i podstaći razgradnju masti.

Osim toga, đumbir doprinosi zdravoj probavi te može smanjiti nadutost i nelagodnost. Dodavanjem đumbira, na primer, u ovsenu kašu, možemo uživati u ukusu dok spojevi u začinu istovremeno pospešuju metabolizam i doprinose mršavljenju.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim svojstvima, ali ima i metaboličke prednosti. “Kurkuma ima spoj koji se zove kurkumin i ima protivupalna svojstva. Kurkumin takođe potencijalno može pomoći u regulaciji insulinske rezistencije i sastavu masnog tkiva u telu, što je važno za metabolizam”, napominje dr. Bonza. Uključivanje kurkume u naše obroke može poboljšati ukus i pomoći u regulaciji metabolizma.

Komentari (0)
Loading