Sadnja povrća u junu: Lista povrća koje možete posaditi sada i uživati u plodovima tokom leta

Slobodanka Ćorić Vesti 04.06.2024 08:15 0

Još uvek nije kasno da započnete sadnju povrća i uživate u svežim plodovima ovog leta. Iako je jun, mnoge vrste povrća brzo rastu i donose plodove već za nekoliko nedelja

bašta

Shutterstock

Sadnja povrća u junu nije samo moguća, već može biti i veoma uspešna. Iskoristite prednosti toplog vremena i uživajte u svežim, domaćim plodovima tokom leta. 

Iako je jun, još uvek nije kasno za sadnju mnogih vrsta povrća koje će vam doneti plodove tokom leta. Vreme je toplo, a duži dani pružaju idealne uslove za rast i razvoj biljaka. Evo liste povrća koje možete posaditi sada i uživati u svežim, domaćim proizvodima pre kraja sezone.

1. Tikvice

Tikvice su odličan izbor za kasnu sadnju. Brzo rastu i već za oko 40-50 dana možete očekivati prve plodove. Potrebno im je mnogo sunca i redovno zalivanje.

2. Krastavci

Krastavci se lako uzgajaju i vole toplotu. Sade se direktno u zemlju ili u kontejnere. Mogu se brati već za 50-70 dana nakon sadnje, a redovno zalivanje je ključno za njihov uspeh.

3. Pasulj

Pasulj je još jedno povrće koje možete posaditi u junu. Bilo da se odlučite za niske ili visoke sorte, pasulj brzo raste i daje plodove za 50-60 dana. Pored toga, pasulj obogaćuje tlo azotom, što je korisno za rotaciju useva.

4. Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac može se saditi do kraja juna. Potrebno mu je puno sunca i redovno zalivanje, a plodove možete očekivati za 70-100 dana.

5. Šargarepa

Šargarepa može biti odličan dodatak vašem baštenskom repertoaru. Sade se direktno u zemlju, a prve korenove možete očekivati za 70-80 dana. Važno je redovno zalivanje, posebno u početnim fazama rasta.

6. Zelena salata

Salata brzo raste i možete je saditi tokom celog leta. Mnoge sorte su spremne za berbu za samo 30-40 dana. Sadite je na mestu gde će imati dovoljno senke tokom najtoplijih sati dana.

7. Brokoli

Brokoli se može posaditi u junu za berbu tokom kasnog leta ili rane jeseni. Potrebno mu je oko 70-100 dana da dostigne zrelost. Voli hladnije vreme, pa ga je dobro posaditi u senovitim delovima bašte.

8. Spanać

Spanać je brz rastući listnati zeleniš koji možete saditi tokom celog leta. Prve listove možete brati već za 30-40 dana. Redovno zalivanje je ključno za uspešan rast.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading