Kako besplatno udvostručiti rod paradajza: Najbolja prihrana koja vas neće koštati ni dinar

Slobodanka Ćorić Vesti 27.05.2024 11:40 0

Može delovati kao prirodna zaštita za štetočine poput puževa

paradajz

Shutterstock

Kada je u pitanju uzgoj paradajza, pravilna prihrana može napraviti veliku razliku u količini i kvalitetu roda. Jedan od najboljih načina da obezbedite vašim biljkama sve potrebne hranljive materije je korišćenje pepela, koji vas neće koštati ni dinara.

Pepeo kao prirodna prihrana

Pepeo, naročito onaj dobijen sagorevanjem drveta, bogat je kalijumom, kalcijumom, fosforom i mikroelementima. Ove supstance su ključne za zdrav rast paradajza i formiranje plodova. Evo kako da pravilno koristite pepeo u vašoj bašti:

Pepeo treba da bude suv i hladan pre nego što ga upotrebite. Pre sadnje, pospite tanki sloj pepela po zemljištu gde ćete saditi paradajz. Lagano ga umešajte u zemlju kako biste obezbedili ravnomerno raspoređivanje hranljivih materija.

Prihranjivanje tokom rasta

Nakon što biljke počnu da rastu, možete dodatno posipati pepeo oko biljaka. Pazite da pepeo ne dođe u direktan kontakt sa stabljikama kako biste izbegli moguće opekotine.

Priprema tečne prihrane

Pomešajte šaku pepela sa 10 litara vode i ostavite da odstoji 24 sata. Koristite ovu tečnost za zalivanje biljaka jednom u dve nedelje.

Prednosti korišćenja pepela

Pepeo pomaže u balansiranju pH vrednosti zemlje i poboljšava njenu strukturu. Pepeo može delovati kao prirodni repelent za štetočine poput puževa. Koristeći pepeo, smanjujete potrebu za komercijalnim đubrivima, što donosi uštedu.

 

Komentari (0)
Loading