Zovu ga ,,drvo novca": Donosi sreću u vaš dom i neguje se vrlo lako, samo obratite pažnju na ovo

Vesti 08.05.2024 19:13 1

Drveće novca preferira unutrašnju temperaturu između oko 15 do 23 stepena

biljka

Shutterstock

Biljke poznate kao ,,drvo novca" su definisane njihovim pletenim stablima i zelenim stabljikama koje sadrže po pet dugih listova. Dok je drvo novca tropska biljka poreklom iz Centralne i Južne Amerike, ona je široko popularna u Japanu i istočnoj Aziji. U stvari, veliki deo simbolike koji okružuje ovu biljku - vezuje se za sreću i bogatstvo - potiče od vremena kada su stabla novca prvi put uzgajana na Tajvanu. Drveće novca takođe često koriste praktičari Feng Šuija.

Međutim, vredi napomenuti da se drvo novca razlikuje od biljke novca (često se naziva kineska biljka novca) koja ima listove u obliku novčića i koja se takođe smatra simbolom bogatstva. 

krasula

Shutterstock

 

Nastavite da čitate da biste naučili kako da obezbedite da stablo novca može rasti i napredovati u vašem domu. 

Saveti za negu

Drvo novca se smatra lakim za održavanje, što ga čini odličnom biljkom za početnike. Dakle, ne morate da brinete o tome da li će opstati, ali praćenje dole navedenih preporuka za negu će joj pomoći da bude što jača i zdravija.

Svetlost

Drvo novca u zatvorenom prostoru preferira svetlu, indirektnu sunčevu svetlost, što znači da ih je dobro staviti blizu prozora. Biljke drveta novca mogu čak rasti pri slabom osvetljenju i pod fluorescentnim svetlima, kada su ostale njihove potrebe zadovoljene.

Jedino što ne vole je jaka direktna sunčeva svetlost, tako da ne držite ove biljke direktno uz prozor.

Zemlja i voda

Iako drvo novca potiče iz močvara, ne vole da budu u vodi kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru i zapravo bolje uspevaju kada se ređe zalivaju u poređenju sa nekim drugim sobnim biljkama. Trebalo bi da imate za cilj da zalivate svoju biljku svake jedne do dve nedelje, ili kada je tlo 50%-75% suvo.

Temperatura i vlažnost

Drveće novca preferira unutrašnju temperaturu između oko 15 do 23 stepena. Ove biljke takođe mogu dobro da se snađu u prosečnoj vlažnosti u kući, ali takođe vole veću vlažnost. Povremeno prskanje vodom će pomoći vašoj biljci da uspe.

Uobičajeni problemi

Opadanje lišća, žutilo lišća i trulež korena su neki od najčešćih problema za drveće novca. Prekomerno zalivanje je jedan od glavnih uzroka mnogih od ovih problema, zbog čega je toliko važno da se pridržavate ređeg rasporeda zalivanja stabla novca i zalivate samo kada je tlo najmanje 50% suvo.

Opadanje lišća je takođe često odgovor na stres okoline. Drveće novca ne voli velike promene u okruženju, tako da vaša biljka može izgubiti listove nakon selidbe ili promene lokacije, ali će se na kraju naviknuti ako sve ostale njene potrebe budu zadovoljene, piše Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

Komentari (1)
Loading
Vesna
09.05.2024 14:20

Na profilnoj slici je druga biljka.