Sastojci za koru:
- 1 jaje
- 1 šolja šećera (180 g)
- 1 vanilin šećer
- 1 šolja mleka (180 ml)
- 8 kašika ulja
- 6 kašika džema od šljiva
- 2 šolje brašna (240 g)
- 1 kašičica sode bikarbone
Sastojci za fil:
- 1,1 l mleka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g pudinga od vanile
- 1 baš puna kašika brašna
- 250 g maslaca ili margarina
- 50-70 g prepečenih oraha ili lešnika
Priprema:
Za fil: Mleko, šećer, vanilin šećer, puding od vanile i brašno pomešajte i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen puding umutite, pa dodajte margarin sobne temperature i nastavite da mutite. Dodajte mlevene orahe ili lešnike i sjedinite.
Za koru: Jaje umutite sa vanilin šećerom i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Kada dobijete belu smesu, dodajte mleko, ulje i džem od šljiva. Sjedinite kašikom, pa dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa umutite.
Pleh dimenzija 42×30 cm obložite pek papirom i sipajte smesu. Lepo poravnajte i pecite na 200 stepeni Celzijusa nekih 10-12 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Ohlađenu koru podelite na 4 trake jednake širine. Svaku traku premažite filom. Urolajte, ako prvi deo malo pukne popravite filom. Oko urolane trake ređajte ostale filovane trake tako da oblikujete krug. Zatim celu tortu premažite ostatkom fila.