Starinska POSLASTICA od jednog jajeta: Jeftina Točak torta se lako i brzo sprema, a ukus je FENOMENALAN

K.Ć Vesti 19.12.2021 10:57 0

Jednostavna i vrlo ukusna starinska torta

Starinska POSLASTICA od jednog jajeta: Jeftina Točak torta se lako i brzo sprema, a ukus je FENOMENALAN

Printscreen/Youtube

Sastojci za koru:

  • 1 jaje
  • 1 šolja šećera (180 g)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šolja mleka (180 ml)
  • 8 kašika ulja
  • 6 kašika džema od šljiva
  • 2 šolje brašna (240 g)
  • 1 kašičica sode bikarbone

Sastojci za fil:

  • 1,1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 120 g pudinga od vanile
  • 1 baš puna kašika brašna
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 50-70 g prepečenih oraha ili lešnika

Priprema:

Za fil: Mleko, šećer, vanilin šećer, puding od vanile i brašno pomešajte i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen puding umutite, pa dodajte margarin sobne temperature i nastavite da mutite. Dodajte mlevene orahe ili lešnike i sjedinite.

Za koru: Jaje umutite sa vanilin šećerom i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći. Kada dobijete belu smesu, dodajte mleko, ulje i džem od šljiva. Sjedinite kašikom, pa dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa umutite.

Pleh dimenzija 42×30 cm obložite pek papirom i sipajte smesu. Lepo poravnajte i pecite na 200 stepeni Celzijusa nekih 10-12 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Ohlađenu koru podelite na 4 trake jednake širine. Svaku traku premažite filom. Urolajte, ako prvi deo malo pukne popravite filom. Oko urolane trake ređajte ostale filovane trake tako da oblikujete krug. Zatim celu tortu premažite ostatkom fila.

Pospite mlevenim orasima ili lešnicima.

Komentari (0)
Loading