Tuffah na arapskom jeziku znači jabuka odakle je i izveden naziv za tufahije. Recept za pripremu ove poslastice su u Bosnu doneli Turci.
Za pripremu tufahija su najbolje zelenije jabuke, tvrđe, sitnije veličine, probajte sa sortom greni smit, a mogu se koristiti i ajdare.
Sastojci:
- 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
- 200 g šećera
- 80 g oraha
- 1 belance
- 1 limun
- 1 Šlag
- 1 l vode
- 2 Vanilin šećera
Priprema:
- Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Pročitajte još
Najjednostavniji ČOKOLADNI MAFINI! Niko ne može da im odoli
Domaći SLADOLED bez MLEKA i ŠEĆERA: Sve što vam treba su MIKSER, VOĆE i MED!
Ovo je "LEK" protiv vrućine: Posle prvog gutljaja ova LEDENA KAFA će vas ohladiti kao ŠPRICER
- Jabuke stavite da se kuvaju u vać ključalu vodu u kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
- Kuvane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuva, procedite ga i ostavite da se prohladi.
- Kuvane jabuke koje ste izdubili malo napunite mešavinom umućenog belanca, mlevenih oraha i vanilin šećerom, poređajte jabuke u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
- Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Pre serviranja, tufahije ukrasite šlagom odozgo
Umesto jabuka, možete koristiti i kruške.
Prijatno!