Evo kako da posadite paradajz: Trik da bude otporan na bolesti i rađa kao lud

Slobodanka Ćorić Vesti 08.04.2024 13:35 0

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz deluje kao prirodna zaštita i pospešuje njegov rod. Neven je ujedno i lekovita biljka

paradajz

Shutterstock

Paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati nego i u vrtu. Bosiljak odbija štetočine koje napadaju paradajz, jača otpornost na biljne bolesti i povećava rod paradajza

Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi tri sadnice bosiljka. Berete li redovno vrhove bosiljaka, razgranaće se i proizvesti više aromatičnih listova, a neće prerano otići u cvet.

Prema iskustvima biovrtlara i neven na paradajz deluje kao prirodna zaštita i pospešuje njegov rod. Neven je ujedno i lekovita biljka. Dobar sused paradajzu je i beli luk koji odbija crvenog pauka (koprivinu grinju).

Pored paradajza dobro je saditi i niski pasulj ili crni azuki-grah jer mahunarke fiksiraju azot u tlu i čine ga dostupnim korenju paradajza te tako služe kao prirodno đubrivo. Visoki pasulj i grašak ipak ne treba saditi pored paradajza jer se može zaplesti oko njega i zagušiti ga. Šargarepa povoljno deluje na paradajz, ali posađena ispod njega stvoriće sitnije korenje.

Ono što nikako ne biste trebali posaditi do paradajza je krompir, krastavac i komorač jer izlučevine njihova korenja negativno deluju na rast paradajza.

Paradajz je podložna i sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, stoga bi te biljke trebalo saditi podalje.

Paradajz ne treba saditi ni blizu paprike jer se te biljke takmiče za hranjiva svojstva iz zemlje. Ispod paradajza dobro je saditi i zelenu salatu, cikoriju, kelerabu, rotkvu, spanać, peršun, praziluk ili kupusnjače – tako se ujedno i bolje iskorišćava prostor oko paradajza koji rastu u visinu.

@najzena.rs Da li biste izdržali 100 dana bez kupovine garderobe? Pišite nam u komentarima 🤣 #fy #fyp #fypシ #foryoupage #najzena #viral #viralvideo #shopping #woman #shoppingchallenge #clothes ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading