Domaćice vole teflonske tiganje i plehove, jer su praktični i u njima se hrana ne lepi za dno dok se prži. Otporni su na visoke temperature do čak 260 stepeni, ali imaju jednu veliku manu - lako ih je oštetiti priborom za jelo.
Ako mešate hranu metalnom viljuškom ili sečete nešto u teflonskom plehu, oštećenja su neminovna. Čim primetite ogrebotine i oštećenja, vreme je da taj tiganj bacite, čak i ako ste ga nedavno kupili.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Tiganj ili pleh s ogrebotinama može ostaviti milione komadića mikroplastike na hrani. Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine bilo je još opasnije - sadržalo je hemijski spoj PFOA (perfluorooktanska kiselina). Nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski proizvodi su počeli da se proizvode bez nje, što ne znači da su izgrebani tiganji i plehovi od teflona danas potpuno sigurni za zdravlje.

Shutterstock
Zato se preporučuje da nikada ne koristite metalni pribor u kontaktu s teflonskim posuđem, već pribor od silikona. Ipak, vremenom se teflonski premaz troši pa stručnjaci savetuju da takvo posuđe, čak i ako nema nikakvih oštećenja, bacite nakon pet godina korišćenja.
