Sačuvajte biljke od kiše: Nevreme ih može uništiti, ali 6 navika će pomoći da izgledaju božanstveno

Vesti 24.03.2024 13:30 0

Tokom jesenjih i zimskih meseci, učinite sve što možete da koristite manje vode...

kalanhoja

Shutterstock

Obilne kiše mogu izazvati niz zabrinutosti kod vlasnika kuća. Glavni baštovani okruga Sonoma sastavili su pametnu listu stvari koje bi trebalo i ne bi trebalo da radimo u našim još vlažnim pejzažima, od toga da pazimo na određena stvorenja do pružanja posebne pažnje biljkama oštećenim poplavama i vodom.

Mimi Enrajt, koordinatorka programa za Master Gardeners okruga Sonoma, rekla je da su eksplozije uzastopnih atmosferskih reka i godine suše podsetnik na potrebu za boljim upravljanjem atmosferskim vodama.

kiša

Shutterstock

 
Uradite ovih 6 stvari
  • Proverite puževe. Ova stvorenja uspevaju u vlažnim sredinama. Često ćete ih videti na trotoarima i prilazima nakon kiše. Oni prave nepravilne rupe na listovima i cvetovima, a za sobom ostavljaju ljigav trag. Pesticidni sprejevi i prašina nisu efikasni u stvarno vlažnim uslovima, pa se nemojte truditi da ih koristite. Umesto toga, otkinite puževe ručno ili ih uhvatite posebnom zamkom.
  • Uklonite korov i neželjene biljke. Mnogo je lakše počupati korov i ukloniti neželjene biljke kada je zemlja mokra. Iskoristite ovo vreme u svoju korist tako što ćete uhvatiti korak sa bilo kojim zimskim jednogodišnjim korovom. 
  • Ispustite stajaću vodu. Kako se vreme zagreva, područja sa stajaćom vodom postaju zone razmnožavanja komaraca. Ova vlažna zima već favorizuje veliku sezonu komaraca, pa učinite svoj deo da smanjite stanište komaraca oko vašeg doma. Ispustite stajaću vodu u saksije za cveće, tanjire, kolica i kante i očistite zapušene atmosferske odvode i oluke. 
  • Nastavite da čuvate vodu. Tokom jesenjih i zimskih meseci, učinite sve što možete da koristite manje vode. Prekomerno navodnjavanje vaših biljaka tokom ovog vremena može dovesti do truleži korena i drugih patogena koji se prenose vodom. Isključite ili prilagodite raspored navodnjavanja tako da odražava povećanje padavina. Možete kupiti senzor za kišu za vaš sistem prskalica da biste izbegli navodnjavanje dok pada kiša.
  • Budite u potrazi za mravima, bubašvabama i ušima. Ove štetočine se mogu pozvati u vaš dom tokom poplava ili jakih kiša. Zapečatite sve pukotine ili otvore u svojoj kući kako biste ih sprečili da uđu. Postavite lepljive zamke blizu ulaza. Držite hranu dobro zatvorenu i okruženje bez nereda kako biste sprečili da se ove štetočine usele u zatvoren prostor.
  • Uklonite pečurke. Vlažno vreme podstiče rast nadzemnih gljiva. Pečurke nisu štetne za vašu baštu ili travnjak, ali možda ćete želeti da ih uklonite kako biste sprečili da ih deca i kućni ljubimci pojedu. 
Ovih 5 stvari izbegavajte
  • Nemojte gnojiti svoju baštu, travnjak ili biljke u saksijama na otvorenom. Svako đubrivo koje sada primenite će verovatno biti isprano sa zemlje ili će se brzo izlužiti iz zemlje u naše vodene tokove. Sačekajte da prođu oluje i da prođu dva dana nakon kiše.
  • Ne koristite pesticide. Poput đubriva, verovatnije je da će ovi proizvodi samo zagaditi vodene puteve umesto da kontrolišu štetočine. Padavine brzo ispiru pesticide koji se nanose na lišće kao sprejevi. One koje se nanose na tlo kao sistemsko zalivanje verovatno neće biti unesene u biljku na vlažnim zemljištima. Umesto toga, oni će postati odliv. Pesticidne prašine moraju da ostanu suve da bi bile efikasne, tako da sada nije vreme da ih koristite na otvorenom.
  • Ne obrezujte biljke. Osim ako ne morate da uklonite oštećene udove ili grane nakon nedavnih oluja, izbegavajte obrezivanje biljaka u vlažnim uslovima. Obrezivanje u ovom trenutku može učiniti biljke ranjivim na patogene i lako širiti bolest sa jedne biljke na drugu. Stabla kajsije, trešnje i masline nikada ne bi trebalo da se orezuju u hladnim, vlažnim uslovima.
  • Ne brinite o malim gomilama zemlje. Aktivnost kišnih glista se povećava po kišnom vremenu, pa ako vidite male gomile zemlje na vrhu pejzažnih kreveta ili travnjaka, ne brinite - to su samo kišne gliste koje izlaze da dobiju malo vazduha. Dok to rade, pomažu u aeraciji tla. Kišne gliste odlažu odlivke kada progutaju zemlju i tkivo lista. Kada izađu sa površine tla, uklanjaju fekalne materije. Odlivci su bogati hranljivim materijama i organskom materijom i pogoduju biljkama travnjaka.
  • Nemojte sabijati svoje tlo. Izbegavajte vožnju ili preterano hodanje po mekom tlu i držite teške mašine dalje od vlažnog tla. Sabijena tla čine travnjake, drveće i žbunje podložnijim bolestima, suši i insektima sprečavajući kiseonik i vodu da stignu do korena biljaka, prenosi Press Democrat.
Briga o biljkama oštećenim poplavama i vodom
  • Odbacite sve biljke dotaknute poplavnim vodama iznad ili ispod zemlje.
  • Operite sve biljke koje je zemlja zatrpala tokom poplave
  • Sačekajte najmanje 60 dana pre ponovne sadnje.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading