Kalanhoja je simbol večne ljubavi: Evo kako se neguje da bi imala predivne raskošne cvetove

Vesti 10.03.2024 17:45 0

Raskošno cveće jarkih boja ulepšaće svaku prostoriju ili terasu, a nije teško za održavanje.

kalanhoja

Shutterstock

Kalanhoja cveta najmanje osam nedelja, zbog čega predstavlja simbol upornosti i večne ljubavi. Cvet je poreklom sa Madagaskara. Ima ga u nijansama narandžaste, crvene i žute boje. Jedna je od najpopularnijih cvetnih biljaka na svetu jer može da vam krasi dom ili terasu cele godine, ali je važno da joj obezbedite odgovarajuće uslove.

Svetlost

Najbitnije je da kalanhoja dobije odgovarajuću količinu svetlosti. Ona zahteva puno svetlosti, po mogućstvu prozor okrenut ka jugu u zimskom periodu. Ako primetite da lišće opada i da cveće više nije raskošno, verovatno ne dobija dovoljno svetlosti. Međutim, ne treba da bude na direktnom suncu, jer ono može spaliti njene listove. Odlična je kao kućna biljka, a leti je možete izneti napolje. Ne bi trebalo držati je na temperaturi nižoj od 10 stepeni.

kalanhoja

Shutterstock

 

Zalivanje

Prekomerno zalivanje ovog cveća nije dobro. Potrebno je da se zemlja u kojoj je kalanhoja osuši u između dva zalivanja. Nakon temeljnog zalivanja, trebalo bi da saksija u kojoj se nalazi biljka, otpusti višak vode. U zimskom periodu zalivanje se može svesti na minimum.

Cvetanje

Da bi kalanhoja ponovo procvetala, odsecite cvetajuću glavu i pustite biljku da miruje mesec dana. Posle toga treba da bude u mraku 14 sati, a zatim 10 sati na jakoj svetlosti tokom šest nedelja, tako će nastati pupoljci. U tom periodu smanjite zalivanje i hranjenje. Kada primetite formirane pupoljke, kalanhoju vratite u svakodnevne uslove.

Đubrivo

Kalanhoju je najbolje presaditi u zemlju koja je se koristi za kaktus. Đubrenje je jedan od najbitnijih koraka za njeno gajenje. Stavljajte đubrivo bogato organskim hranljivim materijama u vreme cvetanja, na svakih nedelju dana.

Komentari (0)
Loading