Rascvetali vodopad na terasi: Pravo je vreme da kupite ovo raskošno cveće, privlačiće poglede sve do jeseni

Vesti 03.03.2024 17:58 0

Jedna je od najlepših sorti cveća za terase, jer pada u krošnjama sa gustim cvetovima jarkih boja.

surfinija

Shutterstock

Surfinija ili viseća petunija cveta od proleća do kasne jeseni i privlači sve poglede svojim raskošnim izgledom. Početak marta je idealno vreme za kupovinu sadnica surfinije. Ljubičaste, bele, crvene, roze, plave... Sa ravnim, talasastim ili reckavim ivicama na laticama – kombinacija ima bezbroj, a za koju god da se odlučite, svojim će bogatim padajućim krošnjama od cveća oduševljavati prolaznike celo leto.

S presađivanjem možete početi čim otopli, najbolje krajem marta, a do tada cveće negujte u zatvorenom prostoru ako je hladno, jer je osetljivo na niske temperature.

surfinija

Shutterstock

 

Obezbedite dovoljno prostora

Surfinija najbolje uspeva na sunčanom mestu zaštićenom od vetra. Kupite zemlju namenjenu za ovo cveće. Na dno saksije ili žardinjere stavite izlomljene komadiće cigle ili zemljane saksije, a na to zemlju za surfinije. Računajte da je jednoj sadnici potrebno oko 20 cm širine i oko 18 cm dubine. Brzo rastu i potrebno im je dovoljno prostora da se rašire. Čim je presadite, obilno je zalijte.

Zalivajte redovno

Na samom početku, dok je još mlada, nije potrebno zalivati je svaki dan, a kasnije, kada biljka poraste, posebno leti, zalivajte svakodnevno, ne čekajte da se zemlja potpuno osuši jer joj konstantno treba vlaga. Voda treba da odstoji na sobnoj temperaturi jedan dan. Pri zalivanju pazite da voda ne dotiče latice jer ih može oštetiti, kao i kiša (držite cveće na mestu gde kiša neće padati na njega).

Budući da surfinija dugo cveta, gotovo cele godine, potrebno je uklanjati oštećene ili uvele cvetove kako ne bi sprečavali nove da se razviju.

Komentari (0)
Loading